söndag 25 april 2010

Vad händer vecka 7?

Jag har ett litet pyre med svans i magen just nu! Fascinerande.

Allt som står om mamman stämmer på mig. Allt. Min mage är svullen och hemsk (känner mig tjockare än nånsin). Jag mår illa hela dagarna och när jag försöker äta så tar det stopp direkt och sen är jag så äckligt mätt i flera timmar. Klarar inte av att något trycker på magen heller så jeans och vanliga byxor går bort. Här är det klänning eller tunika och leggings som gäller för hela slanten. Hade väl inte riktigt anat att jag skulle behöva anpassa garderoben redan nu men det är mycket jag inte vet om det här!

Tröttheten har påverkat mitt liv länge men inte blir det bättre. Trots ovanligt många timmars sömn på natten så vill jag ändå sova middag och gäspar mig igenom dagarna.

Och på topp av detta ska man alltså helst försöka äta nyttigt, ha regelbundna vanor och motionera. Gärna stärka kroppen inför det som komma skall. Jo pyttsan. Jag får vackert äta sånt som inte ger mig kväljningar även om det råkar vara skorpor till middag. Och motionera? Jag gick ner för trapporna igår (vi bor på 4:e våningen) och trodde jag skulle kräkas en gång på varje våning.

Nu kanske det låter som att jag tycker att det baaaaaara är jobbigt att vara gravid. Och fysiskt så är det ingen dans på rosor just nu. Men psykiskt är det desto roligare. Jag fylls ofta av härliga tankar på att göra i ordning barnrum och köpa små pyttiga kläder. Det ska bli helt ofantligt trevligt.

Barnet i vecka 7

Embryot kan nu röra sig lite. Det växer fort. Ögonen kan urskiljas som fördjupningar. Händer och fötter ser ut som små paddlar. Handled skapas och framtarmen utvecklas till magsäck. Hjärnan börjar dela sig i två hjärnhalvor. Embryot har en svans.

Hjärtat slår och höger och vänster kammare bildas. Blodet strömmar fritt mellan hjärtats fyra rum.

Längd huvud till stjärt 13 mm.

Mamma

Brösten börjar bli större och det kan bildas små upphöjningar runt bröstvårtan. Din matsmältning fungerar långsammare nu vilket kan göra att du får gaser, obehaglig mättnadskänsla eller är känslig för beröring av magen. Den känns ofta spänd långt efter du ätit färdigt. Många gravida börjar även känna yrsel när de står upp en längre tid. Börjar tröttheten påverka ditt liv? Försök varva ned och sov så mycket du kan.


Info från Vårdguiden

1 kommentar:

  1. Jag vet inte varför men jag blir helt rörd till tårar när jag läser om dina och Ettans "äventyr" just nu. Det är så himla kul att du äntligen är gravid!

    SvaraRadera