fredag 30 april 2010

7+2

Äntligen fredag! Ska bli skönt att sova ut i helgen.

Dagsformen känns helt okej Medicinen hjälper mot det värsta illamåendet - hurra! är grymt sugen på äppeljuice just nu men det där varierar från dag till dag så imorgon kanske det är äckligt med juice.

Har fått tid för inskrivning på MVC den 12/5. Det blir spännande! Jag var med på ett sådant besök en gång för sisådär 19 år sedan så jag kan inte säga att jag har någon vidare koll på vad som ska tas upp. Hälsobakgrund, kontroller, blodprov kanske? Det blir nog bra!



onsdag 28 april 2010

Ettan finns!

Nu har vi fått se Ettan för första gången. En liten böna med en blinkande punkt i mitten! Hjärtslagen syntes verkligen tydligt, det var så häftigt. Allt var okej men läkaren tyckte att Ettan kanske var lite liten för sin ålder (vi snackar en millimeter). Det kan vara svårt att mäta ordentligt så läkaren tyckte inte vi skulle oroa oss men för sakens skull så ska vi ta en titt igen om ett par veckor och kolla så allt utvecklas som det ska.


Lycka räcker inte till för att beskriva det som händer!


Och som bonus fick jag medicin mot mitt illamående också, Lergigan Comp. Förhoppningsvis kan det hjälpa för de senaste dygnen har varit tuffa. Har svårt att äta normalt och inte ens dricka vatten går nått vidare. Men nu kanske det blir bättre!



Idag är det dags!

Kl 11.30 har vi tid för ett tidigt ultraljud. Det är väldigt nervöst och spännande! Kommer Ettan verkligen finnas där inne? Får vi se ett pyttelitet hjärta slå?


Idag är dessutom 7 hela veckor avklarade och nu går vi in i vecka 8.

söndag 25 april 2010

Vad händer vecka 7?

Jag har ett litet pyre med svans i magen just nu! Fascinerande.

Allt som står om mamman stämmer på mig. Allt. Min mage är svullen och hemsk (känner mig tjockare än nånsin). Jag mår illa hela dagarna och när jag försöker äta så tar det stopp direkt och sen är jag så äckligt mätt i flera timmar. Klarar inte av att något trycker på magen heller så jeans och vanliga byxor går bort. Här är det klänning eller tunika och leggings som gäller för hela slanten. Hade väl inte riktigt anat att jag skulle behöva anpassa garderoben redan nu men det är mycket jag inte vet om det här!

Tröttheten har påverkat mitt liv länge men inte blir det bättre. Trots ovanligt många timmars sömn på natten så vill jag ändå sova middag och gäspar mig igenom dagarna.

Och på topp av detta ska man alltså helst försöka äta nyttigt, ha regelbundna vanor och motionera. Gärna stärka kroppen inför det som komma skall. Jo pyttsan. Jag får vackert äta sånt som inte ger mig kväljningar även om det råkar vara skorpor till middag. Och motionera? Jag gick ner för trapporna igår (vi bor på 4:e våningen) och trodde jag skulle kräkas en gång på varje våning.

Nu kanske det låter som att jag tycker att det baaaaaara är jobbigt att vara gravid. Och fysiskt så är det ingen dans på rosor just nu. Men psykiskt är det desto roligare. Jag fylls ofta av härliga tankar på att göra i ordning barnrum och köpa små pyttiga kläder. Det ska bli helt ofantligt trevligt.

Barnet i vecka 7

Embryot kan nu röra sig lite. Det växer fort. Ögonen kan urskiljas som fördjupningar. Händer och fötter ser ut som små paddlar. Handled skapas och framtarmen utvecklas till magsäck. Hjärnan börjar dela sig i två hjärnhalvor. Embryot har en svans.

Hjärtat slår och höger och vänster kammare bildas. Blodet strömmar fritt mellan hjärtats fyra rum.

Längd huvud till stjärt 13 mm.

Mamma

Brösten börjar bli större och det kan bildas små upphöjningar runt bröstvårtan. Din matsmältning fungerar långsammare nu vilket kan göra att du får gaser, obehaglig mättnadskänsla eller är känslig för beröring av magen. Den känns ofta spänd långt efter du ätit färdigt. Många gravida börjar även känna yrsel när de står upp en längre tid. Börjar tröttheten påverka ditt liv? Försök varva ned och sov så mycket du kan.


Info från Vårdguiden

torsdag 22 april 2010

Idag är det jobbigt. Jag tänker tillåta mig själv att göra precis ingenting ikväll. För så fort jag rör mig får jag kväljningar och efter 8 timmars plågsamt arbete så orkar jag inge mer.

Och ändå - lyckligast i världen. Det är märkligt det här.


onsdag 21 april 2010

6+0

Idag har jag gått sex hela veckor av min graviditet och nu börjar vecka 7. Framsteg! Jag är så glad för varje dag jag är gravid, trots att det är ganska kämpigt med trötthet och illamående som nu verkar vilja sitta i hela dagar. Om precis en vecka är det dags för VUL (vaginalt ultraljud). Då får vi förhoppningsvis se Ettan för första gången. Väldigt spännande.


Tycker ni att det är rörigt att 6+0 betyder början av vecka 7? Gjorde jag med. Men det är så enkelt att jag har gått 6 hela veckor +0 dagar. Imorgon är det 6 veckor +1 dag och då har alltså en dag av vecka 7 passerat.

måndag 19 april 2010

Ungefärliga datum

Det första datumet vet jag ju stämmer precis men sedan kanske det inte är riktigt lika pålitligt. Men lite kul ändå! Nyss fanns ingenting i min livmoder och nu är det troligen ett litet pyre där med ett hjärta som slår. Hur häftigt är inte det?

Befruktningen ägde rum omkring: 24. mars 2010
Hjärtat börjar att slå: 18. april 2010
Embryot rör sig: 12. maj 2010
Embryoperioden är slut, nu bär du på ett foster: 19. maj 2010
Alla inre organ är färdigbildade: 19. maj 2010
Risken för missfall avtar: 2. juni 2010
Illamåendet avtar för de flesta: 9. juni 2010
Könsorganen börjar bli tydliga(inte på ultraljud): 16. juni 2010
Fostret sväljer och kissar: 30. juni 2010
Ungefärlig tid för ultraljud: 7. juli 2010
Du kan känna fostrets rörelser: 14. juli 2010
Fostret börjar få regelbundet sovmönster: 28. juli 2010
Fostret börjar att höra: 18. augusti 2010
Nio av tio barn överlever om de föds nu: 15. september 2010
Många foster lägger sig med huvudet nedåt: 20. oktober 2010
Beräknat förlossningsdatum: 15. december 2010


Info från Babyvärlden.


Ettan i vecka 6

När embryot är så här litet mäter man oftast längden mellan huvud och stjärt då benen är svåra att mäta. Nu är bildandet av organ i full gång. Lever, lungor, bukspottkörtel och sköldkörteln står på tur att bli till. Hjärtat slår med en kammare. I ansiktet är munöppningen skapad och underkäken börjar ta form. Tarmsystemet bildas med framtarm, mittarm och baktarm. Navelsträngen utvecklas. Små knoppar till armar och ben börjar utformas.

Längd huvud till stjärt 7 mm.


Information från Vårdguidens graviditetskalender.

Andra bloggar om: , , ,


Dagens tema: trötthet

Jädrar i min låda vad jag är trött! Precis när jag hade piggnat till igen efter alla hormonbehandlingar så kommer tröttheten tillbaka. Släpade mig ut på en kvällspromenad efter middagen men den blev inte så lång. Tänkte försöka röra på mig ordentligt minst 30 minuter om dagen i alla fall. Urk. Vill mest sova.

Det där med att jobba heltid, vara omedicinerad reumatiker (slutade ta mediciner för min reumatism när barnplanerna tog fart 2007) och gravid... det är ett helt nytt äventyr för mig. Och något säger mig att det kommer ta mig till helt nya nivåer av trötthet.

Gäsp.

Andra bloggar om: , , ,


Om första tiden efter insättningen

Här kommer lite mer info tiden från insättningen av Ettan fram till det positiva testet.

Den 29/3 var jag på kliniken för att få ett litet embryo insatt. Det gick ganska snabbt men inte helt smärtfritt, trots att jag tog både lugnande och smärtstillande innan (vilket egentligen inte ska behövas). Men jag är tydligen skapt konstigt för det gör så in i bängen ont jämt när det är nått gynekologiskt på gång.

Sedan följde ett par mycket sega och nervösa veckor. Redan de första dagarna började jag få små blödningar, som sedan blev kraftigare med tiden. Hade alltid blödning på morgonen när jag klev upp och sedan en på kvällen. Det kändes sådär. Men jag visste att det bara var att vänta och se så jag gjorde det. Och dessutom har vi ju vant oss vid att saker inte funkar som de ska så vi blev nog inte ens förvånade.

Efter 9 dagars "ruvning" tog jag ett test, nyfiken som jag är. Redan då hade jag ett svagt men positivt utslag. Gissa om det blev många grav-tester sedan fram till riktiga test-dagen? Jodå. Jag gick säkert igenom 10 stycken.

Resultaten blev starkare och starkare och innan den officiella testdagen hade blödningarna avtagit så när jag då fick ett klart och tydligt besked att jag var gravid så vågade jag äntligen tro på det. Lite i alla fall. Övar fortfarande på det där!


söndag 18 april 2010

Vem vet?

Ni kanske ni tänker att det var värst vad hon bloggar tidigt i sin graviditet. Men den här resan började ju redan långt innan jag äntligen fick ett positivt resultat och eftersom jag varit öppen med vårt IVF-försök (och andra behandlingar) känns det bara skumt att gå runt och hålla på det faktum att vi äntligen väntar barn.

Men faktiskt är det så att bara familj och närmaste vänner (plus min chef) vet om det här än så länge. Och så mina bloggvänner såklart (någon ventil måste jag ju få ha)! Övriga vänner får nog veta lite eftersom. Det är ingen hemlighet men det dröjer ett tag till innan vi känner att vi vill berätta för fler än såhär. Kanske är bra att veta för er som känner oss i verkligheten?




Vad gravida och byggjobbare har gemensamt.

Köpte dessa Sea-Bands för några dagar sedan. Det sägs ju att de ska hjälpa mot illamående och jag tycker att de har en viss effekt även om de inte tar bort de värsta "topparna". Jag hoppas bara att jag sätter dem rätt, är ju inget akupressur-proffs direkt. Har ni testat dessa och i så fall - funkade dem för er?

Någon berättade att byggjobbare på svajiga ställningar ofta har dem, det hade jag ingen aning om! Har mest bara sett dem på diverse gravidos i min omgivning. ;-)

Jag önskar jag kunde hitta annat som hjälper mot illamåendet men inget är riktigt sådär klockrent. Mamma gav mig en macka med lite kaviar på igår (som jag annars inte äter) och det var faktiskt inte så dumt.

Alla tips mottages tacksamt.

5+4 (vecka 6)

Idag har jag gått fem veckor och fyra dagar av min graviditet vilket betyder att jag är i vecka 6. Jag börjar få kläm på dessa uträkningar nu! Ettan borde förresten komma till världen kring den 14-15 december, om allt går som det ska (och det är planen).

Självklart är det läskigt såhär tidigt i graviditeten. Tänk om något händer. Men jag vill inte oroa mig i onödan utan njuter istället av det underbara som ändå har hänt. För just nu så väntar jag faktiskt barn - hur otroligt det än låter i mina egna öron.

Den 28/4 har vi tid för ett första ultraljud. Då får vi förhoppningsvis se ett väldigt litet hjärta ticka!

Hittills har jag noterat följande förändringar hos mig själv: vill helst av allt äta citroner och grape i stora mängder, har ont i brösten, är illamående till och från under dagarna (värst efter lunch), trött och väldigt känslig.

Andra bloggar om: , , ,

En början

Den här bloggen har sin början några dagar efter att vi fått se vårt första positiva graviditetstest! Efter 2,5 års väntan och längtan fick vi vår första riktigt chans, ett IVF-försök, och nu är jag gravid. Det lilla embryot jag bär på kallar vi för "Ettan", eftersom det är det första embryo som vi fått insatt och egentligen vår första riktigt chans till ett barn då alla behandlingar före detta IVF har misslyckats.

Här kan du läsa om vår historia fram tills denna dag! Nu hoppas jag att ni vill följa med på resan som förhoppningsvis tar oss från insättningen av ett litet litet embryo till ett efterlängtat barn i december 2010.

onsdag 14 april 2010

Ettan is in da house!

Jodå - Ettan har flyttat in! I morse togs det officiella grav-testet som bekräftade det hela.

Om jag kunde hålla mig från att tjuvtesta innan idag? Självklart inte! Ni som känner mig vet att jag inte har något tålamod att tala om. Jag testade positivt för några dagar sedan men har varit lite sådär försiktigt lycklig då jag oxå haft en hel del blödningar.

Men nu tänker jag vara glad på riktigt!

(Detta inlägg publicerades från början här.)


Andra bloggar om: , , ,