tisdag 31 augusti 2010

Boktips: "Att föda", Gudrun Abascal

På temat förlossning har jag läst boken "Att föda" av Gudrun Abascal. Den var förvånansvärt lättläst och inte alls så faktatung som jag trodde även om den egentligen är proppad med information. Det finns avsnitt med berättelser från verkliga livet, både glädjande och sorgliga graviditeter och förlossningar.

Jag gillar den här boken och fick många bra tips! Små tänkvärda listor med sådant som kan vara bra att tänka igenom inför sin egen förlossning, till exempel. Som vanligt är det mycket information som direkt går att sålla bort för att den inte känns aktuell för mig men så gör jag ju alltid.

Boken fick mig att inse att mina små "oroliga tankar" är genuina rädslor inför förlossningen och jag har sådant som jag behöver sätta ord på och tala om ordentligt. Jag är inte så rädd för att föda barn eller för smärta, men jag tycker det är läskigt att jag inte vet på förhand vem som ska närvara vid min förlossning och om jag kommer känna förtroende för den personen. Det är knepigt att det inte går att få en barnmorska under graviditeten som följer med hela vägen till förlossning! I alla fall inte där jag bor eftersom det inte finns några privata BB-alternativ här.

Hur som helst så rekommenderar jag boken!

Andra bloggar om: , , ,

Vecka 25 - på stranden i Grekland

En kväll tog vi en massa bilder på stranden i solnedgången. Det var så mysigt! Och många av bilderna blev riktigt bra till slut. Det här fotot var ett av de sista vi tog och maken hade precis ropat "så tar vi en magbild, vecka 25"! Då är det bara att inta obligatorisk sidopose och markera magen lite med armen (fluffig klänning).

Klänningen är förresten samma som jag gifte mig för en månad sen. Jag tycker den är romantisk och fin. Dessutom var den inte så dyr då det varken var en brudklänning eller en mammaklänning utan en "vanlig" klänning från Ellos.

Om att lägga på sig "lite" semesterkilon

Innan resan till Grekland hade jag precis gått om min inskrivningsvikt efter att ha gått ner några kilon i början av graviditeten. Stod på +0,5 kilo. Nu har det gått (snabbt) uppåt kan jag säga! Jag väger ungefär 3 kilo mer efter semestern. Om det var graviditeten, lugnet (latheten), den grillade maten eller de där salta chipsen som är så rackarns goda i värmen vet jag inte. Troligen en kombination!

Magen i Grekland, vecka 24

Här är jag i vecka 24. Vi hade precis tagit oss upp till Lindos acropolis som är en gammal fästning och arkeologisk utgrävning på Rhodos östkust. Precis nedanför finns Lindos by med massor av vita hus och en jättevacker sandstrand.

Att det blev lite flåsigt på vägen upp behöver jag kanske inte säga? Konditionen är inte på topp. Men jag "susade" förbi lite folk på vägen så helt hopplös var jag inte. Efteråt, när vi gått hela vägen ner igen, hade jag dock bendarr och var så röd i ansiktet att maken undrade om jag skulle explodera.

I Lindos kom en kvinna fram till mig, klappade på magen och sa "it's a girl". Det har hon antagligen rätt i!

Ettan i vecka 24 & 25

Under dessa två härliga semesterdagar så har det fortsatt hända saker i magen! Imorgon går vi in i vecka 26 men här kommer först en liten sammanfattning av de två veckor som nyligen har passerat.

Från diverse graviditetskalendrar:

- Barnets hörsel är välutvecklad hon/han kan höra skillnad på olika personers röster. Barnet reagerar mest på mammas röst och kan även höra hennes hjärtslag.
- Barnet väger någonstans mellan 600-800g och de flesta organ är nu utvecklade.
- En del krämpor som är vanliga vid den här tiden är halsbränna, ryggont och svullnader (pga vätska) samt ont och kramp i benen.
- En del kan börja läcka lite vätska från brösten.
- Det tipsas om att börja förbereda sig för förlossningen och eventuell amning genom att läsa eller gå kurser osv.

Jag säger "check" på alla krämpor som räknas upp! Halsbrännan har kommit smygandes men är inte så farlig ännu, det var ett par dagar i Grekland då det var mycket men sen lugnade det ner sig. Gäller att tänka på vad jag stoppar i mig! Ryggont hade jag ju redan sedan förut och även annat ont både här och där. Har fått ännu mer kramp i benen, främst på natten och går runt med träningsvärk i vaderna på dagarna efter att ha krampat på natten.

Det som jag antar är förvärkar leder till kraftiga smärtor ibland. Men eftersom de avtar av sig själva så har jag fått vet att det är normaaalt - precis som med det mesta när man är gravid. ;-)

Och så det där med brösten ja. De ser ju inte ut riktigt som förr! Kan man säga. Och en morgon var där helt plötsligt en droppe av någonting. Fast jag förstod vad det var och varför det hände var det ändå lite skumt att se.

Jag har börjat tänka mer och mer på förlossningen. Fast det troligen är ett bra tag kvar så är vi ju snart där. Fler tankar om detta lär dyka upp i bloggen eftersom!

Bröllopsresans Bra & Bu

Här kommer en liten sammanställning av mina tankar om resan!

BRA
  • Grekland är Grekland. Dofterna, maten, värmen... I love it, preggo or not.
  • Solen och ljuset. Det gör onekligen att jag blir lite piggare.
  • Skuggan. Bästa stället att hänga.
  • Frukten! Ack så god den var. Även om den hade blivit väsentligt dyrare sedan vi senast var i Grekland så köpte vi en hel del. Mums.
  • AC på hotellrummet. Jag brukar inte behöva det men denna gång var det underbart.
  • Lata dagar utan måsten.
  • Roliga utflykter de dagar vi blev trötta på att vara lata och gav oss iväg på lite äventyr. Är så glad att jag orkade med! Även om det blev mycket värk i kroppen vissa dagar (och väldigt många fler pauser).
  • Vänliga greker (kvinnor) som gav bort sin sittplats på bussen när de såg min mage. Vänliga grekiska flygplatsanställda (kvinnor) som upplyste mig om att jag fick gå före i alla sorts köer på flygplatsen om jag kände mig trött. "You pregnant - need to rest. Go to front of line if you need". Utnyttjade inte det då allt flöt på ganska bra ändå, men var tacksam för erbjudandet.
  • Kärleken - det allra bästa. Två nygifta och lyckliga människor som fick massor med tid bara för varandra och för lilla Ettan i magen. En glad blivande pappa som fick känna de starkaste sparkarna hittills. Tid - finns det något mer värdefullt?


BU
  • Att vara preggo i 39 graders värme och stekande sol är inte bekvämt. Alls. Jag kände mig ungefär som att jag hade 100 graders feber mest hela tiden och svettades floder, så brukar jag inte alls ha det! Humöret dalade ovanligt snabbt när jag blev för varm.
  • Sängen på hotellrummet. Hur tänkte dem där? Ju hårdare desto häftigare? Fy farao vad jag har haft ont i kroppen på nätterna! Inte mycket sömn där inte. Tog ett överkast och två filtar och vek dubbla och la under mitt lakan, hjälpte lite men trots detta - tortyr. Gissa om sängen hemma är extra skön nu?
  • Att inte "få" äta en enda grekisk sallad. Visste ju inte om fetaosten var pastöriserad och sen var jag orolig för att grönsakerna inte skulle vara sköljda och så.
  • Den enda yoghurten med engelsk (eller tysk) innehållsförteckning var alltid svindyr. Tror säkert vi la ut 150-200kr bara på frukostyoghurt. Vågade inte köpa sådant som jag inte kunde se om det var pastöriserat eller ej. Ruskigt ovant att vara såhär nojig!
  • Känslan av att ha lämnat mitt hem - min borg. Jag har varit ovanligt otrygg och längtat hem, även fast jag samtidigt har kunnat njuta jättemycket. Jag som alltid brukar ha lätt för att känna mig "hemma borta". Mer orolig för allt möjligt var jag! Kunde inte ens slappna av när maken badade utan mig, tänk om han drunknar! (!?) Påminde mig starkt om min egen mammas beteende när jag badade som barn, hon var alltid lite nervös. Har jag blivit en mamma helt plötsligt?
  • Jag fick riktigt hemska sammandragningar vid två tillfällen. Kraftig värk i magen som höll i sig en bra stund och gjorde så ont att jag insåg att går det inte över måste jag söka hjälp. Kunde inte göra annat än att ligga dubbelvikt och vänta. Det var extra läskigt när jag inte var hemma! Här har jag ju jättenära både till barnmorska och sjukhus, vet precis var jag ska ringa och åka också.
  • Flyga som gravid - inte bekvämt. Trångt, oskönt, stelt. På med stödstrumpor och sen fick maken massera ryggen lite ibland. Men det var jobbigt!
På det stora hela en UNDERBAR resa. Mest för att jag fick så mycket tid med min älskade make och för att vi har varit så himla glada. Men om jag är gravid igen en vacker dag (peppar, peppar) så kommer jag inte boka två veckor i solen utan hellre en kortare resa till svalare resmål.

måndag 30 augusti 2010

Lite bilder så länge...

Honeymoon in Greece - aug 2010

Honeymoon in Greece - aug 2010

Honeymoon in Greece - aug 2010

Hoppsan

Satt mig och började greja med bilderna från resan och helt plötsligt var det middagstid. Då blev vi bjudna till mina föräldrar och nu kom jag precis hem igen. Så det där med "under dagen" blir mer i stil med "under morgondagen". Tur att ni har tålamod! ;-)

I'm back!

Jag är tillbaka! Under dagen kommer jag "blogga ikapp" lite med bilder (på magen också, inte bara Grekland) och självklart lite mer om hur vi har haft det. Hoppas ni fortfarande hänger kvar. :)

lördag 21 augusti 2010

Hoppar in och sager...

...att allt ar bra med mig och Ettan (och maken)! Vi ar pa Rhodos och svettas i varmen. Langtar lite hem ibland, till min trygga borg. Men vi njuter av dagarna som gar, av god mat och vackra omgivningar. I love Greece.

Vi ses snart!

fredag 13 augusti 2010

See you later alligator(s)

Idag är det dags för allmänt plock och städ här hemma. Packa kan också vara en god idé samt att lämna lite instruktioner till kattvakten (min lillebror). Imorgon eftermiddag flyger vi till Arlanda för att sedan tidigt på söndag morgon boarda flyget till Rhodos. Två förhoppningsvis härliga veckor på fint hotell med god mat och avkoppling. Vi bokade resan långt innan vi visste att vi skulle gifta oss den här sommaren men nu när det så fint sammanföll så får vi kalla det bröllopsresa. :)

Här hemma vankas det samtidigt bröllop mellan två fina vänner till oss och vi är uppriktigt deppiga över att det krockade med resan och vi missar det. Men vi tänker på er, E & F! Hoppas ni får den härligaste av dagar. Vi vill se massor av bilder sen!

Så nu blir det lite bloggpaus och nästa gång vi hörs så är vi i vecka 25, förhoppningsvis utvilade, glada och lite tjockare om magen (mest jag då).

Ha det gott!

onsdag 11 augusti 2010

Vecka 23!

Hurra hurra för ny vecka! Nummer 23 är här och det är lika trevligt som vanligt att fira ny vecka. Även om jag har haft ett par riktigt jobbiga dagar nu. Är så ofantligt trött! Har dessutom haft ännu ondare i ryggen och ett par riktiga "episoder" när det känns som jag ska gå av på mitten och har fått bli sängliggande. Men efter många tårar och lite Alvedon så har det känts aningen bättre. Jag hoppas att dessa episoder inte tänker bli så vanligt förekommande då jag blir ännu tröttare än vanligt efteråt och har svårt att röra mig över huvud taget.

Om graviditetsvecka 23 kan man bland annat läsa följande:

- Bebisen har redan en chans att överleva en för tidig födsel, även om det är stor risk för komplikationer. Det är både lite betryggande och samtidigt läskigt att ens tänka tanken! Ettan ska stanna i magen ett bra tag till hade jag tänkt. Men om det mot förmodan skulle inträffa något dramatiskt känns det bra att veta att det finns en chans till liv utanför magen.

- Bebisen är nu så stor att du kan känna de olika kroppsdelarna.
Men det gör jag då inte! Ibland kan jag känna skillnad på en buff med en större kroppsdel (troligen rumpa eller huvud) eller en mindre liten puff med en fot eller så. Men inte mycket mer. Är kanske för att moderkakan delvis ligger i vägen? Rörelserna och sparkarna blir i alla fall tydligare och tydligare, det händer mycket på bara en vecka!

- Barnet reagerar på olika ljud, musik, röster och rörelser. Vi testade faktiskt att spela musik för Ettan senast igår och fick några riktigt livliga kickar som svar! Coolt att få respons.

- Nu kanske du har gått upp mellan fem till sju kilo. Nä, det här stämmer ju inte riktigt på mig. Jag gick ner nästan 3 kilo och de har jag förvisso gått upp igen nu. Men jag väger samma som när jag blev gravid.

- Barnet känner av när du stressar, försök ta det extra lugnt under graviditeten.
Ettan sparkar ofta när jag har riktigt ont och känner att min egen puls går upp. Jag försöker varva ner snabbt igen och vila ordentligt. Vill inte stressa mitt lilla barn!


måndag 9 augusti 2010

Vissa gillar magen mer än andra...

Sixten på magen

MVC - kontroll nr 2 (21+5)

Idag var vi på den andra "vanliga" kontrollen på MVC. Jag fick klart godkänt på besiktningen!

Blodsocker: 5,7. Värde vid inskrivning: 8, vilket jag tycker var ovanligt högt för mig men jag hade iofs ätit en stund innan.
HB: 132. Tidigare värden: 129 vid inskrivning, 121 före jag började med järntabletter vilket jag alltså gjorde väldigt tidigt. Ska fortsätta ta dem men behöver inte ta varje dag utan det räcker med varannan enligt BM.
Vikt: Precis samma som vid inskrivning. Har alltså lyckats gå upp igen efter att ha gått ner några kilon. Nu är det +-0.
Blodtrycket var normalt även nu. Kommer inte ihåg exakt vad hon sa!
Barnets hjärtslag: kring 150 slag/minut - det var första gången vi fick höra dem! Riktigt mysigt. Ettan fick in en riktigt praktspark rakt på doppler-grejen dessutom. Det blev riktigt högt ljud och hela magen skakade. Då vet vi vad Ettan tycker om att vi tjuvlyssnar. ;-)
Övrigt: Livmodern går att känna precis i höjd med min navel nu. BM har visat mig hur jag ska klämma för att hitta den så nu känner jag också!

Jag trodde magen skulle mätas men det var visst först vid nästa besök, så jag fick inget SF-mått.

lördag 7 augusti 2010

Små kläder

Igår tvättade jag alla kläder och sängkläder som vi har till Ettan. Det ser ut som MASSOR. En hel del av kläderna är dock ärvda kläder från min mans systerdotter och dessutom har vi kläder sedan vi själva var små. Storlekarna varierar därför från 0-6 månader (och eventuellt ännu längre) så alla de här kläderna kan inte användas på en gång utan en del får ligga och vänta!

Men himla gulligt var det med alla små kläder som hängde där på tork. Och väldigt mysigt att sortera efter storlek och vika in i lådor i Ettans garderob. Det blir så mycket mer verkligt när jag gör sånt här! Vi SKA verkligen ha barn.

torsdag 5 augusti 2010

Fler inköp...

Inköp som jag gjort till mig själv den senaste tiden:

- Gravid-mjukisar från H&M. Insåg att jag inte har ETT enda par långbyxor som funkar och snart är det höst. Jag har trekvarts och jag har kjolar men det är ju bra med långbrallor också när det blir kallare. Hittade byxorna i svart i butiken och blev så jäkla nöjd att jag beställde ett par gråa på webben sen också. Passade dessutom på att beställa huvtröjan till för någon sådan som går att stänga över magen har jag inte heller. Byxorna och munkjackan finns här, och kostar 199kr styck. Rekommenderas varmt!

- Kofta från Ellos. Beställde en grå i storlek 36/38 men fick en som det står 38/40 i. Det gör inget - den sitter bra och har lite plats för magen att växa i. Väldigt skön också! 199kr var bra pris tyckte jag.

- Stödstrumpor från Funq wear, har bara hunnit testa dem en gång men de känns sköna! Kanske hjälper lite mot mina svullna fötter och vader som krampar. Blir perfekt på flyget när vi åker utomlands också.

- Stödbälte från Carriwell (Mammashop) - underbart! Känns riktigt skönt för mitt onda bäcken och höfter.

- Beställde även en BH från märket Carriwell som är superskön. Inte fullt så praktisk kanske då den är av sport-bh-modell och inte passar under alla kläder men jag kommer nog använda den mycket i alla fall.

Jag gick och gick och gick

...och gick lite till. Tror säkert jag har fått ihop 6-7km idag på vår lilla shoppingtur/promenad. Fruktansvärt jobbigt. Men trevligt sällskap (mannen), Alvedon och bra väder gör att jag kunde stå ut. Många pauser dessutom, vi åt lunch och stannade senare även för fika.

Det blev dock inte mycket till shopping trots vandrande i många butiker! Lite småsaker bara. Bland annat en kudde till Ettan från "Rätt start" för att jag har läst att den är bra och att man minsann inte ska köpa från IKEA. Min mamma hävdar bestämt att bebisar inte ska ha kudde men råden har ju ändrats lite på den fronten och en tunn bebiskudde har jag fått veta att de ska ha. Som även axlarna ska vila på.

Och så finns det såklart inte EN kudde från "Rätt start" utan fyra olika att välja på. Som ser nästan likadana ut. En för 110kr, en för 120kr, nästa för 150kr och en för 160kr. De två dyrare hette exklusiv och då blir man ju genast sugen. De måste ju vara bättre - eller? Det ska ju inte hänga på 50kr att min bebis ska ligga skönt! Så slutar det med att vi köper den för 160 fast den för 110 säkert är en alldeles utmärkt kudde.

onsdag 4 augusti 2010

Vecka 22!

Onsdag betyder ny vecka och nu går vi in i nummer 22! Varje dag är ett steg närmare målet och det känns skönt att räkna dagar och se att det går framåt. Andra kanske tycker det är drygt att hålla på och räkna men för mig är det peppande!

I diverse olika graviditetskalenderar på nätet kan man bland annat läsa att barnet nu är känslig för beröring, att mamma kan få problem med tandköttet och numera behöver lite mer näring. Har faktiskt börjat bli hungrig oftare och vill absolut ha mellanmål.

De kommande 10 veckorna ska jag tydligen lägga på mig ungefär hälften av vikten som jag kommer öka under graviditeten. Spännande!

Det är vanligt att foglossningarna gör sin entré under månad 5 eller 6 har jag också läst. Jag misstänker dock att mina redan har kommit igång. Det är lite svårt att skilja på reumatiska krämpor och graviditetsrelaterade ibland! Jag har ju vanligen ont i bäcken och höfter även när jag inte är gravid.

Livmodern kan gå att känna ett par centimeter ovanför naveln nu tydligen. Men det där har jag svårt för! Känner ni andra preggos var er livmoder håller hus?

Andra möjligen graviditetsrelaterade symptom som jag har: kramper/sendrag i ben och fötter (främst nattetid), galna drömmar och väldigt känsligt luktsinne.

måndag 2 augusti 2010

Livligt värre!

Numera är det livat i magen och jag känner Ettan flera gånger varje dag, så himla mysigt. Magen växer i stadigt takt och jag börjar undra var det ska sluta. :P

Får svårare och svårare att gå längre sträckor, får ont och blir lätt flåsig, men vissa dagar känns det ganska okej. Behöver dock mycket vila på dagarna! Tur att jag kan unna mig det.

Kan tipsa om att Lindex har en hel del fint på sin barnklädes-REA! Dessutom är det tag två betala för en. Köpte sådana där fina mjukis-plysch-byxor som de har i sitt bassortiment, två par för 39,50kr! Sådana fynd gillar jag.