onsdag 21 juli 2010

Vecka 20 - välkommen!

Idag har vi gått 19 fulla veckor av graviditeten och stegar oss in i vecka 20. Hurra! Idag är det dessutom dags för rutinultraljud samt läkarbesök på specialistmödravården. Spännande och nervöst. Hur är läget i magen? Mår Ettan bra? Är Ettan en tjej eller en kille? Förhoppningsvis får några frågor svar i eftermiddag!

Läkarbesöket är pga min reumatiska sjukdom som påverkar graviditeten genom att påverka mig, kan man säga. Den innebär ingen direkt risk för barnet så länge jag hålls på väldigt låga doser av kortison och inte blir för dålig, men det kan däremot ställa till det för mig i fråga om förlossning och tiden efter. Därför hålls det lite extra koll på hur min kropp hanterar det hela under graviditetens gång. Vanligtvis tar jag fler mediciner än bara kortison (Prednisolon) för att dämpa eventuella "utbrott" av inflammationer men som det är nu så går inte det och inflammationerna regerar hyfsat fritt i min kropp. Blir jag väldigt påverkad så är det varken bra för Ettan eller mig, så därför är det en balansgång mellan lagom medicindoser och det som går att göra utan medicin (se till att vila/sova mycket, äta bra, röra på mig lämpligt mycket, undvika stress osv).

Inflammationerna i kombination med vätska och viktuppgång kan skapa ett ganska högt tryck på mina leder och innebära att tiden efter förlossningen blir tung. Då måste jag snabbt ta mediciner vilket i sin tur innebär att jag inte kan amma. Det skulle vara tråkigt! Men är det så, så är det så.

Andra bloggar om: , , , , ,

5 kommentarer:

  1. Lycka till i eftermiddag! Ser fram emot en rapport! KRAM!

    SvaraRadera
  2. Grattis till en ny vecka :) väntar med spänning på vad de säger på ultrat och allt annat idag:)

    Lycka till :)

    Kramar

    SvaraRadera
  3. Vad spännande att få gå på rutin ultrat, ser fram emot rapporten sen. Hoppas också att det går bra på ditt läkarbesök. Lycka till!

    SvaraRadera
  4. Redan halvvägs - oj! Hoppas allt går bra, och att du kommer må bra både nu och efter förlossningen. Och man vill ju amma, men det är ju skönt att det finns bra alternativ. Kram!

    SvaraRadera
  5. Ramlade in här av en slump då jag läste om reumatism på nätet. Har själv palindrom reumatism som utlöstes sista tiden under min graviditet och satte igång ordentligt efter förlossningen. Vart erbjuden cellgifter men tackade nej pga ammningen.

    Hoppas att du klarar dig bra under din graviditet. Du har en underbar tid framför dig! =)

    SvaraRadera