lördag 31 juli 2010

En fredag med kärlek

Igår tog vi en sväng till Rådhuset och blev äkta makar. Det var helt underbart och vi kunde inte haft en bättre dag tillsammans med våra allra närmaste familjemedlemmar. Ceremonin var oväntat personlig och rörande!

Vi hade inte tänkt gifta oss i år. Men jag tror vi surfade på vågen av lycka efter att äntligen ha blivit gravida och kände "varför inte"? Vad väntade vi på egentligen? Det finns ingen tid som nuet! En resa hade vi ju redan bokat i augusti och nu kallar vi den bröllopsresa. Lite hemliga har vi ( mest jag) lyckats vara. Vi har väl vetat om detta i en månad i alla fall. Man måste ju in med de där rackarns pappren till Skatteverket så helt spontant är det inte.

Nu är jag fru. Och har en make. Och dessutom ett nytt efternamn. Lycka!

onsdag 28 juli 2010

Den senaste tidens shopping...

Först har vi ett "startkit" från Ellos som jag förälskade mig i! Så fint tryck. Älskar den där lilla renen. Vi fick filt, mössa, tossor, två par byxor och tre bodies för 299kr. Beställde storlek 62, vi har redan en hel del i storlek 50/56. Sedan kommer en bild på en nalleoverall från samma ställe. Jag som hade bestämt mig för att inte köpa nån overall med djuröron. Så bra gick det! Sambon diggade den och priset var bra, speciellt när vi ändå skulle beställa annat. Så Ettan goes teddybear till vintern.

Sist men inte minst bifogas bild på väldigt fin klänning från Polarn och Pyret. Den första och enda vi har köpt faktiskt. Jag blev kär i mönstret! Den var på REA för 80kr (hade kostat 299kr) och fick följa med hem, trots att Ettan kanske visar sig vara en kille. I så fall får klänningen bli en present till någon annan.



Vecka 21 - äntligen halvvägs!

En dagsfärsk bild på magen såhär när vi firar ny vecka - hurra! Vecka 21 är väldigt välkommen.

Det är fantastiskt skönt att kunna säga att vi är HALVVÄGS! Otroligt trevligt. Det börjar faktiskt sjunka in att vi kommer ha en liten bebis hos oss till vintern istället för en mumintrolls-kopia som går runt och svär.

Vi har börjat med planerna för barnrummet, som tidigare var kontor. Nu är kontoret i det som var ett gästrum innan och vi får leva lite rörigt tills alla bitar faller på plats under hösten.

Info om barnet i vecka 21 från vårdguiden:

Fostret har ännu inget underhudsfett. Det sväljer fostervatten och tränar därmed matsmältningsorganen. Fostret kissar i magen.

Tänderna börjar utvecklas nere i tandköttet. Fostret har hårväxt över hela kroppen men det faller av vid födseln. Antikroppar förs över från mamman till fostret.



Sedan står det en hel massa om hur bra de flesta blivande mammor mår och att illamående och så vidare brukar ha försvunnit. Tröttheten och humörsvängningarna ska visst också vara väck för många som mår superbra just den här tiden. Och dessutom känner sig snygga på toppen av det! Med lagom stor mage och glansigt fint hår.

Magen min är i alla fall lagom stor, men övrigt så känns det som det faller på samtliga punkter. Äter jag inte min anti-kräk-medicin i kombination med rätt mat så mår jag fruktansvärt illa. Trött är jag som aldrig förr (kan till viss del skyllas på reumatismen), humöret växlar i tvära svängar och snygg känner jag mig inte. Ingen ordning på huden och håret är lika stripigt som det alltid varit.

tisdag 27 juli 2010

Sjukskriven 100%

Var på reumatologiska kliniken idag för en koll. Läkaren undersökte mina svullna och ömma och leder frågade till slut "kan du ha det såhär egentligen?" och jag svarade att jag troligen inte har så många alternativ. Fick mig en heltidssjukskrivning fram till förlossningen och ett par steriodsprutor (kortison) i bäckenlederna (AJ - ypperligt tillfälle att träna profylaxandning). Känns skönt. Allvarligt talat så var tanken på att behöva söka jobb och springa på arbetsförmedlingen under hösten ganska tung. Nu kan jag fokusera på att må så bra som möjligt, för både min och Ettans skull.

måndag 26 juli 2010

Plus minus noll

Jag är härmed tillbaka på samma vikt som jag hade vid inskrivningen - hurra! Nu gäller det bara att inte det inte drar iväg alltför mycket åt plushållet för det vore ju dumt. Men det är lite svårt att hålla tillbaka nu när jag äntligen kan äta lite mer. Inte för att jag på något sätt äter normalt ännu!

Kan absolut inte äta/dricka utan att må dåligt: "Stabbig" mat (tänk fisk och potatis, blodpudding osv.), grillad mat, råa grönsaker (snyft), mjölk, vanligt hederligt vatten (detta driver mig till vansinne), glass, de flesta bakverk, fiberrik mat som grovt bröd tex, kryddig mat, all typ av lök, creme fraiche, fet mat (vissa undantag), godis (vissa undantag).

Kan ibland äta/dricka: Kolsyrat mineralvatten, cola, stekt mat utan kryddning eller väldigt lätt kryddad, naturell yoghurt, lättsaltade chips i liten mängd, popcorn i liten mängd, kokta grönsaker, saltlakrits (försöker låta bli, men det är det enda godis jag vill ha), te (nån gång i veckan), läsk med citronsmak, vanlig juice (ej färskpressad), frukter av alla slag.

Kan alltid äta/dricka: Melon, gröna vindruvor, körsbär, fil, ljust bröd, smör, ost, vanlig ljus pasta, färskpressad juice (gärna nån blandning från Brämhults), snäll mat som tillagas i ugnen (typ kycklingfilé utan stark kryddning eller tjock sås, bara sky).

Jag som skulle ha så bra matvanor när jag blev gravid! Tänkte dra ner på onyttigheterna och äta ännu mer frukt och grönt, i övrigt hade jag rätt bra kost innan. Men nu är det i stället sämre än någonsin. Juice och vitt bröd är sådant som vi nästan aldrig skulle köpa hem i vanliga fall. Inte heller skulle jag frossa i vindruvor utan hellre äpplen. Jag skulle inte heller tycka att 5 köttbullar och en knapp deciliter pasta var en fullgod måltid. Vi har alltid grönsaker till maten annars. Men vad gör man?

Måste gilla läget... gillalalalala läget.

Andra bloggar om: , ,

söndag 25 juli 2010

Plötsligt händer det

Igår kväll (ca 23.55) fick jag en väldigt tydligt buff i handen som vilade på magen. Det är första gången jag känt nått utanpå magen som utan tvekan är Ettan. Härligt! Eftersom jag har moderkakan i framvägg så blir det ju lite svårare att känna sparkar och rörelser, dem dämpas hela tiden. Men det blir allt tydligare och oftare så om några veckor till ska säkert pappan lyckas få känna lite action också. För det är en livlig bebis jag har i magen!


Andra bloggar om: , , ,

fredag 23 juli 2010

Bara så ni vet...

Ibland är jag dålig på att svara på kommentarer från mina läsare men ni ska veta att jag uppskattar att ni tar er tid! Jag läser varenda kommentar och tar dem till mig.

Hoppas ni har en bra fredag!

Ont

Idag blir det vilodag för mig och Ettan. Har varit igång lite mer än vanligt denna vecka och det känns. Värk, värk, värk överallt. Inte på något soligt humör heller direkt.

Andra bloggar om: ,

onsdag 21 juli 2010

Rutinultraljud

Ultraljudet idag gick bra! Allt såg jättefint ut och det var ett himla ös i magen även nu. Ettan har en kärlek för att stå på huvudet och sprattla med armar och ben i väldigt fart.

Ettan är nu helt normal i sin storlek (JIPPIE!) och maskinen ville beräkna oss till den 15/12 men vi får stå kvar på 14:e eftersom vi gjort IVF.

Fick reda på att jag har moderkakan i framvägg och lite åt vänster, vilket förklarar att jag inte känner så starka sparkar ännu och när jag känner rörelser så är det tydligast på höger sida. Det hade jag nästan anat faktiskt!

Fick betala fullpris för fyra bilder som ser ganska likadana ut, det var lite trist. Jag förstår att det var svårt att få till nån bra bild men vi kunde ju ha nöjt oss med en enda, eller kanske två, nu när vi fick alla i samma vinkel och på samma avstånd. Men hon som utförde ultraljudet frågade redan innan hur många vi ville betala för så det kändes dumt att ändra sen. Och jag var nog för upptagen med att vara lycklig för att reagera då.

Såhär i efterhand har jag även kommit på att vi inte fick några mått, eller så. Bara att allt var normalt. Inte heller fick vi se nått i 3D fast det finns möjlighet till det och jag har hört andra som fått men det glömde jag också att fråga efter.

För egentligen var ju det enda som räknades att allt var bra! Det andra är liksom bara lull i kanten.

... och just ja! Ettan är mest troligt en hon, precis som jag har haft en känsla av. Det fanns inget mellan benen som skvallrade om nått annat och även om inte barnmorskan sa det rakt ut så sa hon "det ser tomt ut mellan benen, så i det här läget finns inget som tyder på en pojke". Det är ju inte helt säkert och det gör inget alls. För Ettan är den Ettan är, oavsett kön. Men visst kommer vi säkert få oss ett litet fniss efter förlossningen om det kommer en pojke nu när vi tror något annat.

Och läkarbesöket efteråt? Helt meningslöst. Den läkaren hade inte koll på ett jota och inget att komma med heller. Vet inte varför jag skulle dit. Men vi fick en ny tid i vecka 25 hos den läkaren vi hade sist som vi gillar så mycket, det känns bra.

Andra bloggar om: , ,

Magbild - 19 + 0

Här kommer en dagsfärsk bild på magen! Mindre blir den absolut inte, det är en sak som är säker. Men jag tycker den är fin och ännu är den inte alltför mycket i vägen (misstänker att det kan förändras längre fram).

Har ju aldrig fått kolla något SF-mått ännu eller så, det blir nog på nästa besök hos min BM. Blir spännande att se hur magen förhåller sig till det "normala" som det alltid ska jämföras med.

Vecka 20 - välkommen!

Idag har vi gått 19 fulla veckor av graviditeten och stegar oss in i vecka 20. Hurra! Idag är det dessutom dags för rutinultraljud samt läkarbesök på specialistmödravården. Spännande och nervöst. Hur är läget i magen? Mår Ettan bra? Är Ettan en tjej eller en kille? Förhoppningsvis får några frågor svar i eftermiddag!

Läkarbesöket är pga min reumatiska sjukdom som påverkar graviditeten genom att påverka mig, kan man säga. Den innebär ingen direkt risk för barnet så länge jag hålls på väldigt låga doser av kortison och inte blir för dålig, men det kan däremot ställa till det för mig i fråga om förlossning och tiden efter. Därför hålls det lite extra koll på hur min kropp hanterar det hela under graviditetens gång. Vanligtvis tar jag fler mediciner än bara kortison (Prednisolon) för att dämpa eventuella "utbrott" av inflammationer men som det är nu så går inte det och inflammationerna regerar hyfsat fritt i min kropp. Blir jag väldigt påverkad så är det varken bra för Ettan eller mig, så därför är det en balansgång mellan lagom medicindoser och det som går att göra utan medicin (se till att vila/sova mycket, äta bra, röra på mig lämpligt mycket, undvika stress osv).

Inflammationerna i kombination med vätska och viktuppgång kan skapa ett ganska högt tryck på mina leder och innebära att tiden efter förlossningen blir tung. Då måste jag snabbt ta mediciner vilket i sin tur innebär att jag inte kan amma. Det skulle vara tråkigt! Men är det så, så är det så.

Andra bloggar om: , , , , ,

fredag 16 juli 2010

Jag hade INTE tänkt att katterna ska vara i vagnen.

How was I supposed to know?

Tummen och apan

Ooops we did it again.

När saker är på REA får man väl köpa? Visst är det så? Vi kunde inte låta bli dessa söta tummen-kläder när vi såg dem. Himla fina. Och en mjukisapa fick också följa med hem.

Andra bloggar om: , , , , ,

onsdag 14 juli 2010

Vecka 19 - vi segar oss framåt.

Väntar väntar väntar. Väntar på rutinultraljudet nästa vecka. Väntar på att kanske få må lite bättre och inte få kräk-återfall några dagar varje vecka. Det går framåt men väldigt sakta, är snart tillbaka på vikten jag hade vid inskrivningen så jag lägger numera på mig kilon istället för att tappa dem (alltid nått). Väntar på starkare sparkar så pappan får känna att det händer något. Väntar på läkarbesök och besked om vidare sjukskrivning. Väntar på viktiga papper. Väntar på att S ska få semester. Väntar på hösten då vi ska fixa barnrummet. Väntar på nästa besök hos barnmorskan då vi kanske får höra hjärtljud. Väntar, helt enkelt. Och försöker njuta lite också mitt allt.

Bäst just nu: Magen. Det är roligt att det syns ordentligt att jag är gravid, det diggar jag.

Sämst just nu: Att det känns som tiden ibland står stilla.

Andra bloggar om:

lördag 10 juli 2010

Skål!

Inspirerad av min vän E som igår bjöd på alkoholfritt vin bestämde jag mig för att testa något från Systembolagets alkoholfria sortiment. Valet föll på en flaska rosé, somrigt och gott! Och jag måste säga att jag blev positivt överraskad. Så jag rekommenderar er att testa Lancers Free Rosé, kostar 39kr och är fräscht och gott. Lite bubbligt på tungan och faktiskt inte alls långt ifrån en vanlig rosé.


Andra bloggar om: ,

Mera kläder till Ettan

Onesies

Owl pajamas

På den första bilden är tre bodies som jag köpte på en marknad för 100kr. Tyckte det var billigt! Sedan vill jag visa världens sötaste pyjamas som Ettan har fått i present av E, F & V - tack! Den är verkligen superfin.

onsdag 7 juli 2010

Bikini! Eller tankini kanske? Eller badlinne plus nederdel.

IMG_0414

IMG_0415

Ai caramba - bikinifoton i bloggen? Jag kanske har fått värmeslag. ;-)


Men jag känner bara att jag vill tipsa andra preggos om de supersköna badkläder som jag just har fått hem från webshopen Mamma Glad. Märket på badkläderna är "Noppies".

Jag beställde storlek M/L på delarna, och är vanligen en M. Men det känns bra att speciellt linnet är lite rymligt så det räcker hela sommaren när magen fortsätter växa. Kuporna är fodrade och inte små i storleken, jag har ingen gigantisk byst men man ska nog ha åtminstone B för att det ska funka med M/L i storlek, större byst än så är inga problem. Boxertrosorna skulle jag säga motsvarar en M eller 38/40 ganska perfekt, och de är skurna under magen vilket jag gillar. Inget som ska sitta mitt på eller dras hela vägen över.

Självklart kan man ha vanliga bikini-delar som gravid, men speciellt trosorna har jag haft svårt med att vara bekväm i, magen är liksom i vägen. Och jag har märkt att jag som annars "aldrig" bränner mig har jättelätt för att bli röd nu! Jag som är så noga med att smörja magen och ta hand om huden där vill inte åka till Grekland i två veckor och bränna den, så ett badlinne känns perfekt. Baddräkt är inte riktigt min grej. Och när jag testat badlinnen för "ogravida" i nån storlek större än vanligt så har det bara inte funkat (för stora upptill, för tighta över magen).

Andra bloggar om: , ,

Ettans första vagn

Barnvagn

En Emmaljunga "Rondo" från 1981 som jag just nu håller på att fräscha upp! Samma vagn som jag själv låg i, och jag diggar den verkligen.

Andra bloggar om: , , , ,

Vecka 18!

Hurra hurra - ny vecka! Samma lyckokänsla varje gång jag inser att det faktiskt går framåt.


Barnet är känsligt för ljus, det kan göra olika grimaser, vinka och reagerar på ljud och buffar.

Du kan ha ökat mellan ungefär tre och sex kilo vid det här laget. Det är helt normalt och du kommer att gå upp ännu mer. Det kan kännas konstigt om du är van vid en konstant vikt men viktökning är ett tecken på att allt är som det ska. Bli inte orolig om du tycker att du går upp för lite. En del kvinnor behöver inte gå upp så mycket i vikt för att graviditeten ska utvecklas normalt. Diskutera med din barnmorska.

Källa: Vårdguiden


Jag har faktiskt lyckas lägga på mig ett halvt kilo i vikt den senaste veckan - jippie! Äntligen har det vänt lite. Men jag ligger fortfarande på minus sedan inskrivningen. Är dock inte så orolig, jag kommer nog ikapp.

tisdag 6 juli 2010

Har jag missat nått nu igen?

Har börjat få små kommentarer från mindre kända och okända personer. Sådär som man säkert får vänja sig med nu när magen syns ganska väl. Och oftast är det ju bara trevligt. "Men oj, väntar ni barn? När kommer det? Vad kul" - Inga konstigheter alls! Bara roligt, för det mesta.

Men så kommer det ibland kommentarer där jag undrar lite hur folk tänker... Till exempel att "då blir det för er att flytta till större nu då" och "nu klarar ni er inte utan bil längre". Har jag missat nått? HUR mycket plats behöver en bebis egentligen enligt dessa människor? Vi bor i en 4:a för tusan, och har ett helt rum som bara väntar på bebisen. Dessutom bor vi ett jättefint område med skogen bakom knuten, massor av parkytor och lekpark på gården. Vi flyttade hit mycket för att vi kände att här kan vi starta vår familj. Men jag är övertygad om att vi hade haft det jättebra i vår förra lägenhet också, på 55 kvm. En massa yta är väl för tusan inte det viktigaste?

Sedan det där med bil... Visst, det finns stunder då det hade varit skönt med egen bil men vi prioriterar inte det just nu eftersom vi inte tycker att det är ett måste. Säkerligen kommer vi så småningom bli väldigt sugna på att ha bil, speciellt när vi börjar få lite större barn. Men vilken bebis kräver att bli skjutsad hit och dit för jämnan? Vi har bil vi kan låna i princip när som helst (för att storhandla tex, vilket vi just nu gör på cykel), det finns fötter, cykel, buss och faktiskt även taxi om det krisar. Hade vi inte haft mina föräldrar så nära oss och inte kunnat "dela" bil med dem så hade det kanske varit annorlunda. Men nu har vi det gott. Utan egen bil. I Norrland*. Tänka sig.



*Det är ju såklart skillnad på var man bor när det gäller behov av transporter. Vi bor i en medelstor stad och har nära till allt. Trots detta är det ganska avvikande att inte äga en bil här, jag tror inte vi har några vänner som inte gör det faktiskt.

måndag 5 juli 2010

Nya kläder till mig!

Helt vansinnigt sköna byxor för 149kr och fyra olika toppar, tre långa linnen som alla kostade 69,50kr och en t-shirt för 79,50kr. Det är vad jag kallar bra priser! Allt är från H&M och allt i samma underbara sköna kvalité. Mjukt, stretchigt och bekvämt med gott om plats för växande mage. Tack kära S för ditt bidrag till min mammagarderob. :)

Det blev ju även lite magbild på köpet! Tycker den har växt en del sedan förra veckan men det syns nog inte så bra på den här bilden.

Kollade efter lite babyprylar idag också men det blev inga inköp. Jag vill mest köpa en massa söta kläder men jag inser att det inte behövs hur mycket som helst! Dessutom finns det kanske annat som faktiskt behövs som jag borde köpa. Men som är betydligt tråkigare.

lördag 3 juli 2010

Mat- och vilodag

Jag har märkt att jag har mycket lättare för att äta och dricka bra när jag är hemma och tar det lugnt. De dagar jag flänger eller äter borta så blir det inte alls lika bra, jag får mycket lättare ont i magen eller börjar må illa. Så idag är en mat- och vilodag här hemma. Jag varvar fruktbitar med ostmackor, ser på tv-serier och bara slöar trots att det är en varm sommardag ute. Men det viktigaste är att jag får i mig näring!



Andra bloggar om: ,

torsdag 1 juli 2010

Ettans nya kläder

Baby shopping

Shoppingrundan idag resulterade i en hel del fynd, det mesta på REA. Favoriten är pyjamasen till vänster från POP! Har glömt vad den kostade men den var på REA i alla fall. Längst ner är två-pack pyjamasar från Kappahl med lite retrokänsla (129kr), till höger två bodies från H&M (99kr för båda) och i mitten en liten fleecemössa från Kappahl (39kr).