söndag 26 september 2010

Om varför vi går på TUL och varför Ettan är lite liten.

Jag har insett att jag kanske inte har berättat så mycket om varför vi egentligen går på tillväxtultraljud hela tiden och vad det är som gör att vår lilla tjej just är en liten en.

Anledningen att vi går på regelbundna tillväxtultraljud/kontroller hos specialistmödravården är att jag har en reumatisk sjukdom. Just min typ av reumatiska sjukdom bör inte ha så stor påverkan på barnet i magen men ingen vet säkert så därför får jag extra kontroller för att upptäcka eventuella komplikationer i tid. En del reumatiker mår kalasbra när de är gravida och har normala graviditeter. Andra mår dåligt och får ökade problem med lederna. Det är ett lotteri! Ofta kan reumatiker föda vaginalt men stora problem med bäcken, höftleder och eventuella proteser kan göra att kejsarsnitt är en bättre lösning. Sådant tas också upp under kontrollerna hos spec. mödravården.

Hade inga avvikelser alls hittats under besöken och jag hade mått prima så hade vi nog fått gå på kontroll där någon gång i månaden (med start vecka 20) eller ännu mer sällan. Men nu har ju graviditeten varit tung för mig, och Ettan visat lite tillväxtavvikelser samt extra slag på hjärtat så vi får tätare kontroller.

Möjliga anledningar till att Ettan är lite liten:

  • Jag äter en medicin pga min reumatism som heter Prednisolon (kortison). Den kan göra att barnet i magen tillväxthämmas, dock främst om mamman tar stora doser. Jag har så låg dos att den inte borde vara boven i dramat men ingen kan lova säkert att den inte påverkar.
  • Min reumatiska sjukdom i allmänhet. Enligt läkaren är det inte helt ovanligt att en del mammor med kroniska sjukdomar får mindre barn, reumatism är en sådan sjukdom. Varför vet jag inte exakt.
  • Vid IVF-graviditet är det vanligare att moderkakan blir något mindre. Mindre moderkaka = mindre barn. Något jag hört från läkare och inte sett någon information om så jag vet inte varför eller om det verkligen stämmer.
  • Ettan har inte anlag för att bli så stor. Jag vägde själv 3180 gram när jag föddes och enligt läkaren har det betydelse. Maken som står för resten av anlagen var inte heller någon bamsebebis utan vägde runt 3600 gram.
  • Ettan är en tjej! Flickor är ofta lite mindre i magen. Ultraljudsrutinen är gällande att alla barn är lika stora där i vecka 16-18 nånting. Men så är inte fallet enligt nyare forskning. Och här går det att läsa om att överburna flickor ofta är feldaterade vid ultraljud just för att de är mindre.
  • Jag har inte diabetes och jag är inte överviktig.
  • Sen så kan det faktiskt bara vara så att Ettan är mindre för att hon är det! Hon är en lite mindre bebis helt enkelt - alla kan inte vara lika. Det behöver inte bero på så mycket alls. Eller så är det en blandning av ovanstående punkter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar