torsdag 30 september 2010

Halta Lotta

Jag har fortfarande väldigt svårt att gå men tar mig runt i alla fall. Lyckades gå och handla lite idag men med trasig fossing och ont i ryggen så blev det ingen jättehandling direkt. Men men, har man slut på frukt och fil och känner att man MÅSTE ha frukt och fil så finns inget annat att göra.

Imorgon är maken ledig och vi ska åka en sväng till IKEA i Sundsvall - hurra! Det var inte planerat egentligen men vi måste köra ner lite verktyg/maskiner som vi lånat av svärfar (bor i Härnösand) så vi passar på att göra en heldag av det. Undrar vad oddsen är att jag kommer hem utan en enda grej till barnrummet? :P

Tillägg för er som inte känner till våra "trakter" så bra: Vi bor i Umeå - här finns inget IKEA. Närmaste IKEA ligger i Birsta utanför Sundsvall, dit är det ungefär 25 mil. Härnösand ligger på vägen till Sundsvall, ungefär 21 mil från Umeå.

onsdag 29 september 2010

Inspiration till barnrum

Nursery inspiration

Det finns så himla mycket fint att göra och köpa. Jag är supertaggad inför vårt barnrumsprojekt som blir på ganska liten skala men ändå. Det ska bli jättekul!

Liten blir stor

Jag tävlar om en skojig fylla-i-bok hos Linda!

Vecka 30...

...börjar idag! Hurra! Känns som en milstolpe. Nu borde det vara ungefär 10 veckor kvar av denna graviditet och det är ju inte alls så farligt!

I magen ligger en bebis som börjar vara ganska "färdig" men som helst vill växa till sig lite mer innan det är dags att möta världen. De sista 10 veckorna ökar bebisen i vikt från ungefär 1 kilo till sin födelsevikt som troligtvis kanske är ett par-tre kilo mer. Det händer grejor!

En del bebisar skaffar sig en dygnsrytm den här sista tiden som följer med även efter förlossningen. I sådana fall får vi en liten tjej som är pigg på kvällen och helst sover på morgonen och förmiddagen. Men det där vet vi ju inget om! Hon kanske lurar oss helt och hållet. Det är väldigt spännande att tänka att vi ska få en liten person här hemma med egna vanor och rutiner. Någon som säkert kommer linda oss runt sitt lilla finger helt och hållet. ;-)

Med mig är läget ganska oförändrat jämfört med de senaste veckorna. Inga nya krämpor! Och det är ju skönt med tanke på att jag redan har samlat på mig alldeles tillräckligt. Just nu är jag inne i en dålig-sömn-period igen. Det kommer och går lite det där!

Annars blir det ett par lugna dagar nu då jag har dragit på mig en rejäl inflammation i ena fotleden som jag fick en spruta för igår. Då är det avlastning som gäller i 2-3 dagar för att det ska ge maximal effekt. Så jag haltar mest runt i lägenheten och drömmer om hur det blir när vi (maken) har gjort klart vårt aktuella renoverings-ryck. Inte mycket kvar nu!

tisdag 28 september 2010

MVC - kontroll nr 4 (28+6)

Besöket hos barnmorskan idag gjorde mig riktigt glad! Ettan stoltserade med jättefina och jämna hjärtljud - inga extra slag här inte! Väldigt skönt. Även om jag visste att det är supervanligt med extra slag på hjärtat (som de flesta aldrig ens vet om), så är det betydligt trevligare när det slår som det ska.

SF-mått: 28. Ännu en gång har jag prickat av kurvan på mitten så magen växer i lagom takt.
HB: 115. Tidigare värden under graviditeten: 132, 129, 121, 115 .
Vikt: +3,5 kg sedan inskrivningen.
Blodtryck: 110/60. Mitt blodtryck har inte förändrats under graviditeten, jag brukar vara lite åt det låga hållet i vanliga fall också.
Blodsocker: 5,2. Tidigare värden: 8 vid inskrivningen och 5,7 i vecka 22.
Barnets hjärtslag: kring 150 slag/minut. Jämna och fina! Precis som hon brukar ha.

måndag 27 september 2010

Temat för dagen: trött

Jag är så sjukt trött idag. Trött, trött, trött. Varit på reumatologiska kliniken heeela dagen. Inte upplyftande. Alls.

Nu ska jag kolla på ett avsnitt av Dexter sen blir det sängen.

söndag 26 september 2010

Lista med saker att köpa, låna eller strunta i!

Den här listan har jag sett på familjeliv och i ett par bloggar, nu senast hos Isabella! Tar och bockar av lite jag också. Har även raderat en del punkter som jag inte känner är aktuella för oss.

Åka:

Babyskydd (bil) - Har tänkt hyra från NTF och hoppas att det fungerar bra.
Barnvagn - Fixat! En Emmaljunga Nitrocity samt en retrovagn som vi redan har.
Skötväska - Fixat! Köpte denna på Stadium.
Åkpåse - Finns hos mina föräldrar! Den är kvar sedan min bror var bebis och är jättefin.
Myggnät - Ingår i vagnen.
Varm filt - Fixat!
Regnskydd - Ingår i vagnsköpet. Har även köpt ett extra till retrovagnen.
Barnvagnsleksak - Gjort själv!
Reflexer till hjulen - Nya vagnen har reflexer. Bör jag köpa till den gamla? Har inte ens tänkt på men det kanske jag borde.
Bärsele - Får troligen i present.
Täcke - Kör med åkpåse och filt istället.
Kudde - Har ingen barnvagnskudde och vet inte om det behövs med tanke på åkpåsen. Kanske blir att köpa.
Fårskinnfäll - Finns kvar efter min bror.

Sova:
Madrass - Fixat!
2 lakanset - Har ett nytt komplett set. Sedan finns lite blandade örngott och påslakan som vi fått låna. Blir nog bra.
4 dra på lakan - Jag har köpt två och sen fick vi låna ett par också. Så nog har vi fyra!
Plastad frotté - Nope, men ett vattentätt madrasskydd från IKEA. Säkert typ samma sak.
Mobil - Fixat!
Flera filtar - Vi har två bomullsfiltar. En till vaggan och en till att mysa med. Sedan har vi fått en varmare filt i present och mormor ska virka en också.
Resesäng - Inget vi behöver i början men hemma hos mormor och morfar kommer det att finnas en.
Täcke - Nej, använder filtar till en början.
Kudde - Fixat!
Spjälskydd - Fixat!


Sköta:
Tvättlappar
Våtservetter - Fixat!
Blöjor - Fixat!
Frottélappar - Fixat!
Rumpsalva (Inotyol) - Fixat!
Barnolja - Fixat!
Febertermometer - Fixat!
Alvedon - Väntar vi med tills det behövs.
Borste - Väntar vi med.
Tops - Fixat!
Skötbädd - Fixat!
Blöjhink - Fick en gratis med babyboxen. Kan hända att vi byter till en vanlig pedalhink sen. Refillerna är dyra! (Om det inte blir bra med vanliga påsar i.)
Badbalja
Nässug - Köper vi om det verkar behövas. Börjar med vanliga näsdroppar.
Babytvål - Fixat!

Till mamma:
Amnings-bh - Fixat!
Amningsinlägg - Fixat!
Bindor - Fixat!
Amningströjor - Fixat! Börjar med två linnen.
Bröstpump - Fixat!
Mjölkuppsamlare - Fixat!
Bröstvårtsalva - Fixat!
Amningskudde - Kör nog med min gravidkudde! Den är bra till mycket.

Möbler & Prylar:
Spjälsäng - Fixat! Även vagga.
Skötbord - Fixat!
Byrå - Nej, men det finns korgar för förvaring i Ettans garderob.
Babysitter - Fixat!
Skallra - Fixat! inte för att det är så nödvändigt just i början men jag har ju köpt en mjukis som skallrar, för att den var söt.
Baby-gym - Fixat!
Mjukdjur - Fixat!
Bärsjal - Fixat!
Babyvakt - Fixat!

Om varför vi går på TUL och varför Ettan är lite liten.

Jag har insett att jag kanske inte har berättat så mycket om varför vi egentligen går på tillväxtultraljud hela tiden och vad det är som gör att vår lilla tjej just är en liten en.

Anledningen att vi går på regelbundna tillväxtultraljud/kontroller hos specialistmödravården är att jag har en reumatisk sjukdom. Just min typ av reumatiska sjukdom bör inte ha så stor påverkan på barnet i magen men ingen vet säkert så därför får jag extra kontroller för att upptäcka eventuella komplikationer i tid. En del reumatiker mår kalasbra när de är gravida och har normala graviditeter. Andra mår dåligt och får ökade problem med lederna. Det är ett lotteri! Ofta kan reumatiker föda vaginalt men stora problem med bäcken, höftleder och eventuella proteser kan göra att kejsarsnitt är en bättre lösning. Sådant tas också upp under kontrollerna hos spec. mödravården.

Hade inga avvikelser alls hittats under besöken och jag hade mått prima så hade vi nog fått gå på kontroll där någon gång i månaden (med start vecka 20) eller ännu mer sällan. Men nu har ju graviditeten varit tung för mig, och Ettan visat lite tillväxtavvikelser samt extra slag på hjärtat så vi får tätare kontroller.

Möjliga anledningar till att Ettan är lite liten:

  • Jag äter en medicin pga min reumatism som heter Prednisolon (kortison). Den kan göra att barnet i magen tillväxthämmas, dock främst om mamman tar stora doser. Jag har så låg dos att den inte borde vara boven i dramat men ingen kan lova säkert att den inte påverkar.
  • Min reumatiska sjukdom i allmänhet. Enligt läkaren är det inte helt ovanligt att en del mammor med kroniska sjukdomar får mindre barn, reumatism är en sådan sjukdom. Varför vet jag inte exakt.
  • Vid IVF-graviditet är det vanligare att moderkakan blir något mindre. Mindre moderkaka = mindre barn. Något jag hört från läkare och inte sett någon information om så jag vet inte varför eller om det verkligen stämmer.
  • Ettan har inte anlag för att bli så stor. Jag vägde själv 3180 gram när jag föddes och enligt läkaren har det betydelse. Maken som står för resten av anlagen var inte heller någon bamsebebis utan vägde runt 3600 gram.
  • Ettan är en tjej! Flickor är ofta lite mindre i magen. Ultraljudsrutinen är gällande att alla barn är lika stora där i vecka 16-18 nånting. Men så är inte fallet enligt nyare forskning. Och här går det att läsa om att överburna flickor ofta är feldaterade vid ultraljud just för att de är mindre.
  • Jag har inte diabetes och jag är inte överviktig.
  • Sen så kan det faktiskt bara vara så att Ettan är mindre för att hon är det! Hon är en lite mindre bebis helt enkelt - alla kan inte vara lika. Det behöver inte bero på så mycket alls. Eller så är det en blandning av ovanstående punkter.

Feedback

Jag läser alla era kommentarer ska ni veta! Och jag uppskattar verkligen att ni tar er tid att skriva något. Jag har fått flera bra tips på förberedelser, finns att läsa här.

Har också fått lite frågor här och där som jag tänkte svara på! Here we go:

Känns allt bra med graviditeten?

Jag tycker, trots att det är ganska jobbigt, att det är helt underbart att vara gravid. Jag har längtat så länge efter det här att jag fortfarande förvånas över att det faktiskt har hänt. Ser mig själv i spegeln på morgonen och inser att den här dagen också är världens bästa dag - ofattbart lycklig är jag. Det är klart att jag önskar att jag skulle få må lite bättre också, för att kunna ta ännu bättre hand om mig själv och Ettan. Men jag gör så gott jag kan!

Vi har också beställt en fleeceoverall, men jag har börjat fundera om det räcker med en sån? blir det månne för kallt för liten ändå?

Jag är inte alls orolig för att vår bebis ska frysa! Hon får vanliga kläder, sedan en tunn overall ovanpå, sen så har vi åkpåse (dun), filtar och även ett fårskinn till vagnen. Går att kombinera efter väder! Är det -25 så går vi nog inte ut i onödan heller.

Vilken säng har ni tagit?
Har ni annars skaffat allting?

Vi köpte sängen Hensvik på IKEA för 299kr i somras när de hade kampanj. Mycket nöjd med det fyndet! Hoppas bara vi är lika nöjda när vi har skruvat ihop den.

Annars har vi skaffat det mesta, tror jag. Det är lite saker kvar här och där som till exempel bärsjal (jag vill ha en trikåsjal), bärsele (en Beco), badbalja (vi har inget badkar) och typiska apoteks/hygienprodukter. Sen så vill jag även köpa sådant som inte alls är nödvändigt! Till exempel gardiner och matta till barnrummet. Ettan skiter nog i sånt till en början ;-)

fredag 24 september 2010

Specmödravården, vecka 29, tillväxtultraljud nummer 3

Idag var jag (och Ettan) på kontroll hos specialistmödravården och vår underbara läkare Maria. Det mättes och mättes och mättes lite till för att se hur lillan växer. Senast så låg hon 11% under det normala men den här gången blev det 20-24% något sådant. Rackarns lilla barn växer inte riktigt i den takt vi skulle önska just nu. Uppskattad vikt är 950-1000 gram, helt normalt hade varit 1,3 kg. Men mycket hinner hända! Dock blir kontrollerna lite tätare nu när hon sjunkit ännu lägre på skalan. Om hon följer sin egen kurva så är uppskattad födelsevikt i vecka 40 2800 gram.

Sen så upptäcktes lite extra slag på hennes hjärta. Först blev jag skraj men sedan förklarade läkaren att det är ganska vanligt hos barn i magen och de flesta har inte kvar det när de väl föds. Det beror helt enkelt på att hjärtat är omoget. Det finns fall där det kan bli allvarligt och bli tal om medicinering eller andra åtgärder men förhoppningsvis kommer det försvinna av sig själv och aldrig gå så långt! Men det blir att hålla koll på det också. Vi skulle gjort ett CTG idag men vi får ta det om två veckor för det godkände inte lilla busan i magen. Hon bara snurrade, vände och vred sig så de fick aldrig in nån långvarig kurva på henne.

Annars så såg allt bra ut och hon mår gott där inne!

Är glad att vi har tillgång till så bra vård, att de bryr sig och håller koll på lillan. Det känns tryggt.

Dagens shopping

Förutom en overall/åkpåse till Ettan i storlek 56 på Kappahl så köpte vi en filt, två bodies, ett par byxor/leggings och lite pyttiga strumpor på Lindex. Det var REA på en del grejor och dessutom hade jag en kupong på 100kr så det blev riktiga fynd. Overallen hade jag 25% på också. Sånt gillas!

Overall/åkpåse från Kappahl

Lindex-fynd

Babyfilt

Fredag

Idag är det dags för besök på specialistmödravården. Det blir nog det vanliga, kolla så Ettan växer och så att det inte finns några tecken på havandeskapsförgiftning.

Sedan ska jag möta maken på stan för en fredagslunch och kanske köpa en overall till Ettan om den jag vill ha finns kvar. Vi har ju en fleeceoverall i storlek 62 men när jag har mätt den mot andra kläder har jag insett att den motsvarar mer en 68 och risken finns att vår lilla gumma kommer drukna i den. Så vi införskaffar en i storlek 56 också så borde hela vintern/våren vara säkrad!

onsdag 22 september 2010

Vecka 29 hälsas välkommen!

Ännu en vecka har passerat och här kommer en dagsfärsk bild på mig i min nya, lite kortare, frisyr men framförallt på magen såklart.

Nu har vi precis gått i 8:e graviditetsmånaden! Hur nu det kan komma sig när det ändå är ett bra tag kvar kan man undra men den 8:e månaden består helt enkelt av vecka 28+0 till vecka 31+6. Då vet vi det!

Under den tredje trimestern är det bra att gå upp mer än ett kilo i månaden i vikt, men inte mer än tre. Det där jobbar jag på! Ett kilo ska jag kunna få till. Men det är ju individuellt det där.

Barnet har utvecklat förmågan att minnas!

Vi har verkligen kommit igång med boandet här hemma, som tydligen är typiskt för den senare delen av graviditeten. Vi renoverar och flyttar runt grejor och snart ska vi sätta igång med barnrummet på allvar. Känns roligt! Jag är till och med peppad på att skruva ihop spjälsängen trots att den är i ett oroväckande platt IKEA-paket.

Jag har haft huvudvärk och yrsel några dagar, speciellt på eftermiddag/kväll. Jobbigt! Är också gräsligt trött. Små blödningar dyker fortfarande upp ibland och har även börjat komma när jag är ute och går. Mina promenader är inte problemfria, kan man säga. Förutom små blödningar så får jag väldigt ont i ryggen och nu har min högra fot bestämt sig för att bli helt fruktansvärt reumatisk. Den är inflammerad på ett par ställen, stel, öm och svullen. Väldigt svår att gå på! Maken får släpa runt mig i armkrok.

Annars inget nytt. Ettan fortsätter vara lugnare än förut och jag fortsätter att snarka helt vansinnigt mycket på nätterna.

tisdag 21 september 2010

När ska jag starta paniken?

Vecka 29 närmar sig med stormsteg (börjar imorgon) och då känns helt plötsligt inte vecka 30 så långt borta heller. Vecka 30! Det närmar sig på riktigt. Det som kändes så otroligt segt för ett tag sedan, som att jag alltid skulle vara halvvägs och ha tusen veckor kvar till bebis. Ungefär.

Då är också frågan... när ska man göra sig "redo"? Och hur gör man sig redo? Kan man bli redo?

Alltså, barnrummet behöver ju absolut fixas till. Inte för att Ettan ska sova där inne till en början eller egentligen bryr sig alls om att ha ett rum men där ska skötbordet stå och även Ettans garderob och andra saker. Mest för vår skull alltså.

Och så det där med att köpa hem saker. En del verkar köpa som galningar och andra inget alls. Jag tror vi ligger i mitten men jag vill ju inte missa nått som absolut ska finnas. Vi har inga apoteksprodukter hemma, det ska köpas sen. Och även badbalja och babyvakt ska inhandlas... sen. Vi har inte så mycket roliga saker alls, typ mobil till spjälsäng eller sånt. Bärsjal måste köpas! Bärsele tror jag vi får i present. Babysitter har vi ju inte heller men det är ingen panik i början. Amningsinlägg och bröstpump... sen? Och så säger "folk" att "man" bör hamstra ett lager blöjor. Men vilken sort ska jag köpa? Tar nog tag i det sen.

BB-väska... när packade ni den? En månad innan? Och vad sjutton ska man stoppa i den? Har snappat upp följande: ID-handlingar, förlossningsbrev (måste skrivas...sen), necessär, nått klädombyte till mig och lillan, bebisfilt, kamera, tofflor, sportdryck, godis, bindor, blöjor och amnings-BH plus inlägg.

Sen har vi ju den där klassikern som alla kommer med: "Se till att fylla frysen innan, för sen orkar ni inte laga mat". Fylla frysen, jahapp. Med matlådor som jag ska orka fixa, när då? Usch vad jobbigt. Kan vi inte bara leva på fil och hämtpizza? :P

Och så det eviga snacket om att jag ska passa på att göra det ena och det andra för sen blir det minsann inte på länge länge länge. Klippa mig (fixat!), fika med vänner, gå på bio och så vidare. Mitt liv ska väl för sjutton inte ta slut i December? Jag tror jag överlever utan att gå på bio 10 gånger innan bara för sakens skull.

Vad är det jag missar? Fyll gärna i med tips såhär inför de sista, max 13 (troligen 10-11), veckorna.

lördag 18 september 2010

Phew!

Ett tag pratades det om att det skulle bli ett antal timmar utan tillgång till toaletten här hemma. Men det lyckades jag avstyra! De får helt enkelt lämna en liten gång fram till toan när de lägger klinker (som sedan sätts igen) för ett preggo utan toalett det är ingen god idé. Då hade jag nog fått dra iväg till mina föräldrar över dagen.

Förutom diverse renoveringsljud så är det lugnt här hemma. Jag ska bara vara inne och dega idag! Ytterdörren kommer också vara blockerad så egentligen har jag inget val. :P

I magen har det varit lite lugnare än vanligt några dagar. Inget riktigt disco som jag har vant mig vid utan mer snälla buffar och knuffar. Kanske beror på att Ettan blir större och inte kan snurra runt lika fritt/snabbt. Eller så har hon en lugnare period. Jag har ingen aning! Men jag är nöjd så länge jag känner att hon rör sig.

fredag 17 september 2010

I bloggen är det tyst och lugnt...

Men här hemma är det lite kaos! Svärfar kommer strax och ska hjälpa maken lägga golv. Det blir en renoveringshelg och sådana är alltid slitsamma även om den här blir lite lugnare än vanligt för mig. Har alldeles för ont och är lite för otymplig för att vara till nån stor hjälp. Dessutom kan jag inget om golvläggning så jag vet hur mycket hjälp jag hade varit ändå! Men jag brukar vara med och försöka lära mig lite i alla fall.

onsdag 15 september 2010

Vecka 28!

Vecka 28 är här och nu är vi i tredje trimestern! Den sista delen av graviditeten har tagit sin början och vi säger bye bye till den "lättsamma" mittendelen då många tydligen mår superbt och känner sig skitsnygga, *host*. Nog om det.

Jag tycker det känns underbart att vi börjar få lite vittring på slutspurt, även om det är långt kvar än. För visst börjar det närma sig nu va? Säg bara ja.

Barnet i vecka 28: Väger ungefär ett kilo och har fem centimeter långa fötter (gulle). Barnet har börjat drömma! Det dröjer inte så många veckor innan barnet fixar sig i magen men det kan fortfarande röra sig ganska fritt!

Mamma i vecka 28: Magen blir stor och livmodern börjar påverka hur du kan röra dig. Många känner sig stora och otympliga. Kroppen säger ifrån med sammandragningar om du är alltför aktiv. Det kan även hända när du är kissnödig. Sammandragningarna stannar upp när du vilar. Det kan även hända att humörsvängningarna åter gör sitt intåg!

Läget med mig i vecka 28: Känner absolut av att jag blir större! Det är obehagligt att böja mig framåt över magen och att ta upp saker från golvet börjar vara en utmaning. Är hungrigare och känner att jag behöver äta mer regelbundet. Aptiten är först nu tillbaka efter många långa veckors illamående och jag har kunnat sluta ta Lergigan. Sömnen fortsätter att vara knepig, inget nytt där. Blöder ofta från näsan, speciellt när jag snyter mig.

Det där med sammandragningar och kissnödig känner jag absolut igen. Det har hänt mig ibland på morgonen den senaste tiden. Vaknar med spänd och ond mage och är superkissnödig. Går jag då på toaletten och sedan lägger mig igen och slappnar av så brukar det lätta!

En jobbig natt

Inatt har jag haft ont, riktigt ont. Har vaknat massor med gånger men aldrig tillräckligt mycket för att riktigt analysera det onda, bara för att känna "aaaaaj" och försöka hitta en annan sovställning. Och somna om. Det var säkert ryggen eller bäckenet eller mina väldigt onda magmuskler. Eller nått annat.
Sedan har jag drömt de mest vrickade drömmarna också! Bland annat att det var dags att föda och att smärtorna var värkar. Väl inne på förlossningen så hade vi glömt min systemkamera! Så jag skickade iväg stackars maken mitt i värkarbetet för att hämta den. Sedan fick jag dåligt samvete när jag insåg att vi hade tre andra kameror i BB-väskan. Maken hann dock tillbaka innan det var dags att föda och jag vaknade innan bebisen kom ut. Kanske för att jag är oförmögen att drömma om utdrivningsskedet då jag inte har en aning om hur det känns?

Nu blir det en lugn dag med mycket vila för kroppen verkar säga till om det.

tisdag 14 september 2010

Jag har inte mycket till cravings men....

...ÄPPLEN. Oh my gosh. Vill ha äpplen hela tiden. Helst röd/gröna svenska äpplen som är lite lagom syrliga. Mumma! Eller ett riktigt knallgrönt Granny Smith. Det vattnas i munnen bara jag tänker på det!

Hugin & Mugin bebiskläder

Hugin & Mugin baby clothes

REA på barnkläder - det är min melodi!

måndag 13 september 2010

På en hylla i Ettans rum...

















Pingvinskallra från H&M, små blöjor (prover från en Baby Box vi hämtat gratis på Barnens hus), en tygkorg som en vän sytt med lite småplock i, en speldosa i form av en karusell som vi köpte på bröllopsresan och ett hjärta i guld och vitt som jag har fått av min vän M en gång.

Skötväska

Åsa frågar om vi har kollat nått på skötväska och det har vi! Eller kollat och kollat. Jag har mest kikat runt lite på nätet efter bra alternativ. Jag är av åsikten att en skötväska inte behöver kosta en hel massa eller vara av något trendigt märke för att fungera för oss. Men självklart ska den vara praktisk! Egentligen kan man ju ha vilken väska som helst, som har bra med fack och förvaring. Ett skötunderlägg kan man köpa löst eller kanske fixa själv.

Men nu har jag faktiskt hittat en som jag fallit lite för... Den finns på Stadium och är från märket Everest. En sportig väska som funkar bra för både mig och maken att bära, verkar praktiskt med många fack, har skötunderlägg och hänger bra på vagnen. Väskan heter Flexible streetbag och kostar 399kr.

Blir det inte en sådan så köper vi nog en sån här, också från Stadium. Kostar bara 99kr och finns i flera fina färger.

Skulle jag lyxa till det, rent hypotetiskt, så skulle en väska från Willvin ligga bra till!

Shopping - redovisning

Hör och häpna jag överlevde dagens shoppingäventyr! Och kom dessutom hem med lite fina kläder. Inte illa alls.

Inköp:
  • Svart BH från Kappahl, 99kr (ordinarie pris 169kr, de har nån special just nu). Vanlig svart t-shirt BH. Helt okej. Inte vad jag hade tänkt mig dock. Varför finns inte EN enda mjuk svart BH utan bygel som inte är en sport-BH eller en amnings-BH? Jag kollade fasen överallt. Åhléns hade förvisso en fin men den var endast till för A- och B-kupor vilket hade funkat i vanliga fall men inte med preggotuttarna som är något större än förut. Amnings-BH provade jag en på Kappahl som var fin, men den förvandlade mina bröst till strutar eftersom den hade ett innertyg med hål för bröstvårtan som inte alls stämde på mig. Inte bra.
  • Mammatrosor från Åhléns, modell mormor. 69kr/styck, ta 3 betala 2. Helt okej, satt i alla fall skönt över magen. Lindex och Kappahl hade liknande modeller, svarta och vita med hög midja. Valet föll på Åhléns som satt bäst på mig och inte hade för hård resår upptill. Men varför, varför, varför finns inga boxer-aktiga mammatrosor? Jag vill ha lite "ben" på dem eller i alla fall rak skärning nedtill, men ändå hög midja.
  • Jeans på H&M - mirakel sker! Jag kan aldrig ha H&Ms jeans annars men ett par mammajeans hittade jag faktiskt. Mjuka och sköna. 299kr på jeanskampanj just nu, ordinarie pris 399kr.
  • Långskjorta, H&M, 199kr.
  • Randig långtopp/klänning, H&M, 149kr.
Jag är som en vandrande reklampelare för H&Ms mammaavdelning! Dels för att det inte finns nån annan butik här i stan som säljer mammakläder och dels för att även om jag kan gå upp i storlek på vanliga kläder så sitter dem inte alls lika bra. Jag är ju absolut inte en Large över armarna, till exempel.

Jag struntade i amningsinlägg, kör med bomull.

Dagens BU: Provrum utan sittplats. Det är jobbigt att stå och krångla av och på leggings, strumpor och stövlar när man är gravid.
Dagens BU-2: Betaltoaletter. Det blir dyrt att vara på stan när man är preggo.



Giv mig styrka

Idag ska jag gå ner på stan och försöka hitta följande:
- Svart mjuk BH (börjar bli snålt om sådana som passar). Helst superskön men ändå billig för vem vet hur länge den passar.
- Amningsinlägg/kupor (det händer att... jag läcker). Finns på Apoteket va? Hoppas jag.
- Trosor. Har inte många sådana som passar heller och mammatrosorna jag köpte på H&M sitter inte på plats utan hamnar där de inte ska vara, för att uttrycka mig diffust. Dags för riktigt höga mormorstrosor kanske?
- Ett par byxor. Jag äger just nu två par byxor som jag kan ha på mig. Båda är mjukisar från H&M i samma modell men olika färg. Och de är ack så tunna i tyget! Kommer snart frysa rejält i dem. Eventuellt skulle det vara skoj att ha något annat än mjukisar på sig också, men skulle jag hitta sådana i kraftigare tyg så slår jag säkert till. Bekvämlighet före stil!
- Eventuellt nån till topp som helst täcker både mage och det mesta av rumpan. Av någon anledning har de flesta toppar i min lilla mamma-garderob krympt på längden nått ruskigt de senaste veckorna (eller så har min mage växt, vet inte vilket vi ska tro på riktigt) och slutar numera precis under magen.

Jag hatar att shoppa när jag ute efter något speciellt. Och jag kommer säkert halta runt och tycka synd om mig själv med ryggont efter 15 min. :P

Barnvagn beställd

Det blev tillslut en Emmaljunga NitroCity i färgen Pro Forest. Vi velade lite mellan den och en Emmaljunga CityCross men valet föll ändå på den här. Det är förresten inte klokt vad många vagnar det finns att välja mellan! Alldeles för många, man blir lätt snurrig.

Vi behöver en robust och bra vagn som ändå är smal nog att gå in i hissen (vi bor på 4:e våningen). För maken spelade vagnsköpet annars mindre roll, han tyckte att de flesta vagnar skulle fungera för honom att köra. Medan jag tyckte det var viktigt att den inte var tung eller svårstyrd, eftersom jag har reumatiska bekymmer i händer och armar. NitroCity plockade hem segern eftersom den är mer lättstyrd, tack vare de svängbara hjulen och dessutom är den lite nättare och lättare i modellen. Nackdelen med svängbara hjul kan såklart vara om det är hemskt mycket snö ute men det ska det väl inte vara året runt så det får gå! Eller som min pappa sa "de plogar ju faktiskt vägarna". Och i värsta fall finns det faktiskt sele eller sjal att bära i.

Till vagnen beställde vi en hårdlift som Ettan får snusa i den första tiden. Jag valde hårdlift istället för mjuklift eftersom det verkar lite mer ombonat på vintern och enklare att bädda i.

Så nu var ytterligare en punk på önskelistan struken! Bortskämda som vi är så får vi dessutom vagnen i present från blivande mormor och morfar, hur snällt som helst.

Bild från Emmaljunga.

Andra bloggar om: , , , , ,

lördag 11 september 2010

Skrämselhicka - del 2

Idag - ännu större blödning. En tur till förlossningen där jag spenderat lördagskvällen med mamma som sällskap. Jag var aldrig speciellt orolig trots allt, så maken fick stanna på jobbet eftersom han skulle kunna vara där på 10 minuter OM det hade visat sig vara nått allvarligt.

Diagnosen blev blödning från livmodertappen. Inget som är något farligt men det kan blöda ganska rikligt hos vissa och jag har lyckats få som ett "sår" kan man säga. Så länge blödningen inte blir värre är det okej men blöder jag mer så sätter dem nått slags blodstillande där.

Bara att det lugnt. Och så har vi förbud på vissa...erhm... sänghalmsrelaterade aktiviteter fram till förlossningen. :P

Nu jäklar har vi haft en riktig otursvecka. Nu tänkte jag inte besöka förlossningen igen förrän jag ska föda, helst. Nu får det vara lugnt ett tag. Basta.

fredag 10 september 2010

Skrämselhicka

Igår ringde jag till förlossningen för andra gången denna vecka. Inte på grund av smärtor utan en någorlunda riklig blödning som som bestämde sig för att skrämma slag på mig, precis när maken drog iväg en timme för att träna. Fick rådet att avvakta ett tag eftersom jag har så nära till sjukhuset. Så jag vankade runt i lägenheten, pratade med mamma i telefon och försökte se lite på Idol men kunde inte riktigt fokusera. Jag har haft blödningar under graviditeten tidigare, men de brukar dyka upp på morgonen och vara väldigt små. Det här var något annat.

Men blödningen upphörde, jag fick inga smärtor och Ettan sparkade i magen som vanligt. Så jag ringde upp förlossningen och kom överens med dem att jag inte behövde åka in. Sen kom maken hem och vi såg en film och fick en mysig kväll trots allt. Sedan dess har det varit lugnt.

Jag är ovan att be om hjälp och råd så fort något dyker upp. Min "grej" har alltid varit att kämpa på i ensamhet och ofta tystnad. Men när det gäller lillan så är det något annat! Det är jätteskönt att kunna ringa förlossningen, även om jag hoppas att det inte blir så ofta.

Fler frågor och svar

Frågestunden fortsätter! Här kommer det senaste bidraget:

Anonym sa...

Hur tänker ni om namn på lilltjejen? Har ni bestämt er eller har ni några stycken och så får ni se när hon kommit?

Är lite nyfiken hur andra tänker, är själv i vecka 16 och har börjat fundera så smått på namn.

Svar:

Grattis till graviditeten!

Vi är rätt säkra på vad vår tjej ska heta. Jag hade sedan länge ett namn som jag verkligen har fastnat för och maken tycker också väldigt mycket om det. Namnet är inte förknippat med nån speciell person eller utseende sedan förut utan känns redan som "hennes". Det kan inte bli så fel!
Eftersom vi försökt få barn i flera år så har vi haft gott om tid för namnprat redan innan jag blev gravid.

Om Ettan istället skulle visat sig vara en kille så hade vi lite svårare med namn men en del favoriter fanns det.

torsdag 9 september 2010

Svar på Åsas frågor

Åsa frågar följande:

Hur länge har du haft din reumatiska sjukdom?
Kommer ni försöka få flera barn sen senare eller vad har du för tankar och känslor om det?

Svar:

Min reumatiska sjukdom är svår att veta exakt när den uppkom men troligtvis när jag var runt 6 eller 7 år gammal. Jag har alltså haft den i över 20 år. Min sjukdom kallas Juvenil artrit och är alltså en form av barn- och ungdomsreumatism, även om den i mitt fall följer med hela livet.

Min dröm har alltid varit minst två, kanske tre barn. Men det var innan jag visste hur svårt det skulle vara att få till det första! Trots att det varken varit enkelt att bli gravid eller vara gravid så är jag fortfarande fullt inställd på att försöka få fler barn. Kanske blir det biologiska, om kroppen tillåter, eller så kanske vi adopterar i framtiden. Vi kommer troligtvis att göra något syskonförsök med de eskimåer vi har i frysen på kliniken i första hand, där finns ju faktiskt fem stycken fina blastocyster!

Fråga gärna mer - om ni vill! Anonymt eller inte. Ingen fråga för liten för att ställa :)

Om smärtorna

Kom på att jag inte har berättat riktigt hur det har gått med läkarbesök och så sedan jag fick så himla ont i helgen. Några riktigt raka svar har jag inte fått för ingen kan säga säkert vad som utlöste det hela, men det som har hänt är att något troligen hakat upp sig eller hamnat lite på sned i mitt bäcken (när fogarna mjukas upp är det lättare hänt än vanligt). Resultatet blev kraftiga muskelkramper som man känner på vänster sida en bit upp i ryggen och hela vägen runt mot mage och lår. Läkaren sa att mina muskler där är stenhårda.

Och min kropp gör som den alltid gör - reagerar med inflammationer i muskelfästen och leder. Detta är på grund av min reumatiska sjukdom.

I vanliga fall hade jag fått muskelavslappnade medicin och så hade nån sjukgymnast eller naprapat fått manipulera mitt bäcken och rygg. Men sånt görs inte på gravida.

Så istället får jag härda ut! Ta smärtstillande när det är som värst, försöka slappna av i ryggen, vila och så. Dessutom fick jag ett par kortisonsprutor som kan lugna läget lite.

Det känns absolut bättre nu än det gjorde i helgen. Men ont gör det fortfarande, det får jag nog vänja mig vid.

onsdag 8 september 2010

Våga fråga! Nu kör vi frågestund.

Testar att köra en frågestund i bloggen. Jag vet att jag ibland missar att svara på frågor i kommentarer men nu lovar jag att svara på allt som ni vill veta (i princip). Om mig, om Ettan, om bloggen, om min reumatiska sjukdom, om graviditeten, vår barnlöshet och behandlingar, IVF-försöket, tankar, känslor, framtid osv.

Fråga på! Svaren kommer i nya blogginlägg samt i kommentarer till detta inlägg eftersom, förutsatt att det kommer några frågor då alltså. ;-)

Om att kommentar någons mage

Det där med att kommentera någons gravida mage är känsligt! Jag läste precis hos Hanna att hon fått en kommentar om att ha liten mage som inte alls kändes bra. Fast hon har en helt lagom mage för just sin bebis! Och själv har jag fått kommentarer som "vilken rejäl kula du har fått" eller "är du redan sådär stor". Trots att jag vet att min mage är normalstor, fin och världens bästa mage för Ettan så blir jag lite ledsen i alla fall. Det är känsligt att vara gravid och se kroppen förändras. Att oroa sig för att hela tiden vara normal.

Min barnmorska övertygade mig om att min mage varken är stor eller liten utan precis som den ska. Och påminde om att magar ser olika ut beroende på hur man bär sitt barn och hur man ser ut i kroppen själv. Det visste jag redan men det var skönt att höra ändå!

Så vad är då en bra kommentar? Tja... vad sägs om "vilken fin mage du har"!

Andra bloggar om: , , ,

Vecka 27 börjar nu!

Hurra - ny vecka och ny magbild! Det är som vanligt trevligt att det går framåt. När jag inser att det troligtvis är 10-15 veckor kvar så låter inte det så mycket längre! Men jag kommer säkert hinna bli otroligt less på att vänta ändå.

Barnet i vecka 27: Ca 30 cm lång och väger mellan 900 gram - 1 kilo (stämmer inte riktigt på Ettan som är något mindre). Barnet får starkare muskler och kan få in riktigt fullträffar till sparkar. Överlevnadschansen om barnet föds i denna vecka är stor men varje dag och vecka som tillbringas i magen gör skillnad.

Mamma i vecka 27: Du kan känna dig tung och få bristningar på mage och lår. Det är vanligt att drabbas av klåda som ofta beror på hormoner som påverkar huden eller vätskebrist (i sällsynta fall beror det på förhöjda levervärden).

Läget med mig: Börjar känna mig stor men magen är inte alltför mycket i vägen ännu. Sover ganska dåligt men helt okej ändå. Drömmer fortfarande galet! Har halsbränna till och från. Och kliandet! Vojne vojne. Det kliar och kliar och kliar.... och kliar. Oftast är det värst på magen så jag smörjer som en tok. Senaste inköpet är Apotekets olja för gravida magar, riktigt skön. Inga fler bristningar ännu. Lite mer svullen om händerna, bär vigselringen i en kedja om halsen så jag inte riskerar att behöva klippa upp den.

Sparkarna från insidan har verkligen fått fart! Hoppar till av överraskning ibland när jag får en kick. Det känns stor skillnad bara från vecka till vecka nu. Tycker dock inte jag känner specifika kroppsdelar så väl än men oftast kan jag i alla fall känna hur hon ligger.

tisdag 7 september 2010

Medium?

Skulle någon med lite mediala förmågor kunna tala om var jag har gjort av mitt stödbälte? :P

Packade upp det efter Greklandsresan och sen har det varit borta...

Mmmmmmmmmm...soooova.

Åh jisses vad jag är glad just nu. Efter två kämpiga dygn har natten till idag varit helt dräglig. Jag har sovit flera timmar i sträck och kunde ligga kvar i sängen till 9 utan att behöva smärtstillande på morgonen (var upp på toaletten kring 6 men kunde somna om sen). Vilken lyx! Det trodde jag inte när jag la mig igår ikväll.

Tänk om dagen kan fortsätta i samma fina anda! Skulle vara skönt.

Vid 14 ska jag till sjukhuset och se om det finns nån mer hjälp att få för mitt bäcken. Sedan blir det hem, äta någonting, vila en stund och förhoppningsvis orkar jag följa med E på Me&I visning en stund ikväll, det skulle vara roligt.

måndag 6 september 2010

99 dagar kvar!

Det blev tvåsiffrigt idag, det höll jag på att glömma! En milstolpe i detta dagräknarträsk minsann. Vi har numera 99 dagar kvar till beräknad förlossning den 14/12.

MVC - kontroll nr 3 (25+5)

SF-mått: 24. Exakt mitt på normalkurvan! Varken stort eller litet.
HB: 115. Tidigare värden: 132, 129, 121 . Måste skärpa mig med järntabletter och försöka äta mer järnrik mat! BM tyckte att jag skulle äta mer kött, leverpastej och blodpudding.
Vikt: +2,5 kg sedan inskrivningen.
Blodtryck: 115/70 (På förlossningen igår kväll hade jag 140/85! Vilket är normalt men åt det höga hållet. Jag är annars lågtryckare.)
Barnets hjärtslag: kring 150 slag/minut, precis som sist. På CTG-kurvan igår låg hon på allt mellan 140 och 165.

Söndagkväll på förlossningen

Efter att ha kämpat med smärtorna i nästan ett dygn ringde jag förlossningen vid 19 igår kväll. Bara för att få tala om hur det var, att jag mest låg dubbelvikt och grät och inte visste hur jag skulle orka en till natt. Jag kände ingen direkt oro att det var förlossningen som hade startat men de ville trots allt kolla av mig och lillan så vi åkte in. Bättre att åka en gång för mycket än en gång för lite. Fick jättebra hjälp direkt vi klev innanför dörrarna! CTG-kurvan de tog på Ettan var fin och hon verkade helt okej där inne. Sparkade och bråkade som vanligt när det ska undersökas. :P

Med mig var det kanske inte lika piggt. Vred mig mest i smärtor och läkaren tyckte sig vara rätt säker på att det är mina reumatiska problem med bäckenet i kombination med foglossning som ytterligare har förvärrats. Möjligen något med urinvägarna som spökar också, hade lite vita blodkroppar i urinen så det blir en odling för att se vad som händer. Fick till slut Citodon för att förhoppningsvis kunna slappna av lite och kanske få sova. Samt rådet att söka mer hjälp.

Så nu har jag ringt och bokat in en jourtid på reumatologiska kliniken imorgon och får se om det ger någonting.

Har fått några små stunder av lättnad i smärtan tack vare Citodonet så nu känner jag mig lugnare. Det finns få saker som är så utmattande som stark smärta och sömnlöshet! Jag känner mig helt väck.

Har en tid för kontroll hos min vanliga barnmorska idag som jag säkert hade avbokat om det inte var för att mamma erbjuder mig skjuts från dörr till dörr och sällskap om jag behöver det. Så jag far dit. Det kan vara bra att hon får lite koll på läget också, kan hända hon har några värdefulla tips. Man vet aldrig!

söndag 5 september 2010

Övar smärthantering såhär en söndagmorgon

Igår kväll hade vi en mycket trevlig middag med några av våra närmsta vänner, som en försenad bröllopsfest kan man säga! Men lagom lugnt och beskedligt.

Framåt kvällen fick jag så dock sjukt ont i ryggen/höften/bäckenet så jag tappade till slut all förmåga att vara trevlig. Tur att de flesta redan hade gett sig av när värdinnan gick och la sig och grät i sängen ett par timmar! Det är rekord i smärta för denna graviditet och det har inte gått över än. Jag tror jag sov sammanlagt 4-5 timmar i natt men var mest vaken och vred mig.

Nu sitter jag här med min filtallrik medan maken och de två långväga gästerna sover sött i rummen intill. Har tagit Alvedon och hoppas på lättnad men inatt hjälpte det inte alls så jag har inte så höga förväntningar. Smärtan sitter på vänster sida och det känns lite som att någon har stuckit in en kniv mellan höften och bäckenet och sedan bara lämnat den där. Inte skönt.

fredag 3 september 2010

Och så en bild i 3D...

Hon envisades med att ha händerna framför ansiktet mest hela tiden men här ser man fingrarna nere till vänster och sen faktiskt en ansiktsbild rakt framifrån! Det är suddigt värre men om man backar lite från skärmen och inte anstränger ögonen så fasligt så syns ögon, näsa mun ganska bra!

Besök på spec.mödravården, vecka 26

Idag var det dags för läkarbesök och tillväxtultraljud på specialistmödravården. Det gick bara fint! Fick samma trevliga läkare som jag mötte i början av sommaren och det är jag superglad för.

Ultraljudet visade en pigg liten tjej som växer som hon ska, men som fortfarande ligger aningen under medel i storlek. Ingen fara alls dock! -11% är siffran nu och det får vara upp till -20% innan det är nån fara på taket. Just nu väger hon 750 gram ungefär och normalt hade varit närmare 850 gram. Följer hon sin egen kurva fram till förlossningen och föds i vecka 40 så är den förväntade födelsevikten 3200 gram, lite under medel men fullständigt normalt. Men det hinner ändras så de fortsätter följa upp oss varje månad.

Jag har numera moderkakan på höger sida och mer bakåt än framåt. Det förklarar varför jag känner henne bättre nu! Tidigare låg den på vänster sida och framåt.

Läkaren kollade blodflödet till livmodern och det såg jättefint ut (har man dåligt flöde kan det vara tecken på havandeskapsförgiftning).

Eftersom jag har onda sammandragningar ibland så kollades även livmodertappen och den var helt stängd och opåverkad (utmärkt alltså).

torsdag 2 september 2010

Torsdag

Ingen fart i bloggen idag för det är ingen fart på mig. Har mest haft ont och varit trött. Sålt en motionscykel på Blocket har jag i alla fall gjort! Den ryms inte nu när vi har flyttat kontoret till det som var gästrum förut. Det gamla kontoret ska ju bli Ettans rum! Och Ettan behöver inte nån motionscykel, det är jag rätt säker på. :P

Imorgon är det dags för ett besök på specialistmödravården! Vet inte vad jag ska förvänta mig riktigt men hoppas att allt ser bra ut med mig och Ettan såklart. Och kanske att jag får prata lite mer om förlossningen och så.

Berättar hur det har gått när jag kommer hem igen!

onsdag 1 september 2010

Om sömnen

Hur skön ser inte den här kudden ut att vara? Vill ha, vill ha, vill ha. Stöd för magen, mellan knäna och något att lägga armen runt dessutom så inte överkroppen sjunker ihop. Den tänker jag köpa. Så var det med det!

För hur enkelt är det egentligen att sova som gravid? Inte ligga för lågt med huvudet (halsbränna), inte ligga snett med bäckenet genom att dra upp ena benet när man ligger på sidan (som jag alltid gör), kudde mellan knäna, inte ligga plant på rygg, inte ligga på mage (duh!), vänster sida är bättre än höger (något med organen och blodflöde), kudde under magen kan vara bra osv. osv. osv.

Och så lägger vi till benkramp på det och det faktum att jag av någon anledning har börjat göra massa ljud när jag sover! Jag snarkar, morrar, fräser, mumlar, pratar och imiterar propellerplan. Väcker inte bara maken utan dessutom mig själv. Kanske är ljudeffekter till mina psykotiska drömmar?

Men det är säkert heeelt normaaalt.

Andra bloggar om: , , , , ,

Kanske skulle bli professionell toa-testare

Men alltså, jag kissar ju oftare än vad jag andas snart! Jag har turen att oftast få sova hela nätter utan att gå på toa men på dagarna är det ett galet spring. Och värst är det när jag är ute i farten och kanske inte har tillgång till en toa sådär direkt. I dag har jag, förutom toaletten hemma, testat: toaletten i centralhallen på sjukhuset, toaletten på reumatologiska kliniken (våning 3), toaletten på Coop i Vännäs*, utedasset i morfars stuga samt toaletten i Vännäs kommunhus. Det var nära att det blev toaletten på Ö&B i Umeå på vägen tillbaka också men jag höll mig!

*Vännäs - liten ort några mil utanför Umeå där jag har en del släkt. Vi var och hälsade på lite idag, jag och min mamma.

Andra bloggar om: , , , ,

Magbild - vecka 26

En dagsfärsk bild på magen, denna gång i svartvit version.

Är för tillfället klädd i en randig tröja som jag impulsköpte på H&M för 299kr igår. Normalt sett undviker jag tvärrandigt eftersom jag är lite knubbig på mitten så att säga och det har en förmåga att göra saken värre. Men nu känns det som att det spelar mindre roll om jag ser bredare ut! Tröjan är galet skön och tillräckligt lång för att ha till endast leggings om man vill. Och det vill man, eller ja, i alla fall jag. Jag passar nämligen på att klä mig så mjukt och bekvämt som jag bara kan. Det är ju tillräckligt med annat som är obekvämt för tillfället!

Boktips: "På smällen - från A till Bebis"

Under bröllopsresans lata dagar läste jag boken "På smällen - från A till Bebis", av Ann Söderlund, & Hanna Widell. Mycket trevligt läsning! Jag fick många goda skratt och sedan läste maken boken och tyckte om den han också.

I boken finns många små berättelser från Anns, Hannas och andra personers graviditeter, förlossningar och småbarnsliv. Boken är skriven väldigt personligt och jag kände igen mig både här och där. Det är även varvat med fakta och annat som är bra att känna till. Det är ändå mer som att lyssna på kompisars berättelser om att vara gravid än att läsa en faktabok och det gillade jag.

Det enda minuset är att texten i pocketutgåvan är otroligt liten och var jobbig att läsa. Det blev lite ansträngande för ögonen.

Andra bloggar om: , , , , ,

Vecka 26 - here we go!

Ny vecka igen! Det går framåt minsann. Idag har vi gått 25 fulla veckor och går in i vecka 26.

I graviditetskalendrarna står det om åderbråck och hemorrojder - huvva. Som tur är har jag inte drabbats så hårt av sådant (än). Lite aning till nått åderbråck på ena benet har jag efter resan men jag har ju stödstrumpor nu så jag får köra med dem lite oftare.

Det står också om vikten av att röra på sig! Jag gör så gott jag kan. Hade gärna gått på mammagympa eller ännu hellre vattengympa för mammor men det verkar inte finnas något sådant här där jag bor trots att det är en hyfsat stor stad. Värdelöst! Jag som bor granne med simhallen (Medley) trodde jag skulle få nära till mammaträning. Synd att jag inte är så förtjust i att simma...

Barnet kan nu öppna och stänga ögonen, häftigt!

Det räknas förresten som att jag är i 7:e graviditetsmånaden (lunarmånaden) nu också. Men räknar man i kalendermånader är det fortfarande månad 6. Rörigt som vanligt!

104 dagar kvar
till beräknad förlossning.