måndag 11 oktober 2010

Spec.mödravården, vecka 31, tillväxtultraljud nr 4

Idag var vi återigen på specialistmödravården. Denna gång låg Ettan 16% under "normalt", vilket vi tycker är jättebra eftersom det var ca 22% sist. Hon har växt till sig! För en hon såg det fortfarande ut att vara, vi dubbelkollade eftersom hon låg med rumpan i så bra läge. Dessutom hade hon helt perfekta hjärtljud (HURRA!) och har vänt sig med huvudet nedåt. Däremot så ligger hon just nu och tittar "uppåt", skulle hon födas såhär så skulle det kallas vidöppen kronbjudning*, vilket verkar lite besvärligt så jag hoppas hon snurrar till sig sen. Det är ju länge kvar!

Ettans vikt uppskattas just nu till 1450 gram. Hon har inga tecken på att vara tillväxthämmad utan är rund och fin om magen och ser ut att må gott.

Vi pratade sedan lite om förlossningen och mitt sjukdomstillstånd. Tillsammans kom vi fram till att jag ska höja min dos Prednisolon (kortison) för att förhoppningsvis få ett lite drägligare slut på graviditeten. Sedan bestämdes också att vi ska testa igångsättning i vecka 38, för att se om vi kan få till en vaginal förlossning lite tidigare än jag är beräknad. Detta med tanke på min kropp och min sjukdom. Om det inte vill komma igång trots hjälp på traven eller om det kommer igång men går för sakta framåt så kommer det istället bli ett snitt. Vi kommer alltså mest troligt inte att gå till beräknat födelsedatum.

*Vidöppen kronbjudning innebär att huvudet är roterat 180 grader. Barnet kommer ut med ansiktet vänt emot blygdbenet. Kvinnan får ofta ont i ryggen när barnet trycker på neråt. Förlossningen kommer igång långsamt och barnet kan rotera så sent som i utdrivningsskedet. 5% vänder sig inte alls. Källa: babyboom.nu

4 kommentarer:

  1. Okej! Skönt att ha en plan kan jag tänka mig. Det lät klokt. Och nu blev det närmre helt plötsligt!

    SvaraRadera
  2. Min tvåa kom på det viset, han kikade uppåt! Han kom dock som en raket efter jag blivit igångsatt pga havandeskapsförgiftning. Så jag märkte ingen större skillnad på hur de låg med sina små huvuden. Då närmar det sig verkligen för dig. Va spännande!

    SvaraRadera
  3. Förstod precis det som du skrev i ditt tidigare inlägg om att slitas itu av vården då båda sidor vill väl, men enbart fokuserar på det dom är till för att hjälpa dig med. Tycker att det här verkar vara en bra kompromiss, eller hur känns det? Bebisen är ju inte för tidigt född från vecka 38 utan färdig, och förhoppningsvis/antagligen har din kropp mer ork kvar då än vecka 40 (eller om du gud förbjude skulle ha gått över tiden).

    Tänk, snart är våra små här! <3

    SvaraRadera
  4. Tack för era snälla kommentarer! :)

    SvaraRadera